Pravopis update


Ime riječi “bosanski jezik” prvi put se spominje 1300-te godine u djelu “Skazanie iziavlieno o pismenah” (Historija pisanih jezika) koju je napisao Konstantin Filozof. Jezik je kao živi organizam, i svakim danom se mijenja i razvija. Od davne 1300-te, kroz vrijeme, pa sve do danas, jezik se mijenjao svoju formu. Kako se mijenjao jezik, tako se mijenjala i pravila njegovog korištenja. Posljednji Pravopis bosanskog jezika, najčešće plava i zelena knjiga, koju su mladi viđali često kroz obrazovanje, izdanje je iz 1996. godine. O „Update-u“ Pravopisa bosanskog jezika pričalo se dugo, a sada je došlo vrijeme za novu boju, kako korice, tako i samog sadržaja.

Konačna standarzacija bosanskog jezika počela je u rječnicima Alije Isakovića, Pravopisu bosanskog jezika Senahida Halilovića i gramatikama Halilovića i Jahića 1996. godine. Bosanskohercegovačku jezičku stvarnost odlikovale su i odlikuju gramatičke i leksičke višestrukosti. Pravopisna pravila novog pravopisa osavremenjena su i i usklađena sa temeljnim prijedlozima, koje je u protekle dvije decenije davala stručna javnost. Primjeri su uzimani iz razgovornog, administrativnog, publicističkog i naučnog stila, raznih prevedenih djela, a ponajviše iz bosanskohercegovačke književnosti.


Danas se, po riječima stručnjaka, dobro stoji sa rječnicima bosanskog jezika, pa se pravopis ne mora baviti i izborom riječi, stoga je bilo lakše pripremiti drugo izdanje Pravopisa bosanskog jezika. Novo izdanje Pravopisa pokušava doprinijeti promociji drugačijeg pristupa. Raniji pravopisi su puni primjera, koji su bili rodno neostjetljivi.
 

Uobičajeno je ranije bilo reći „četverogodišnjak“, ali ne i „četverogodišnjakinja“, „direktor“, ali ne i „direktorica“. U ovom izdanju Pravopisa, u primjerima imamo malo više direktorica, a malo manje direktora. – Senahid Halilović

Senahid Halilović, autor Pravopisa, govori kako rodna osjetljivost nema previše suštinskog, koliko ima simboličkog značaja, te se nada da će to, koliko-toliko, doprinijeti razvoju svijeti o položaju žena u našem društvu. Prošlo je 22 godine od prvog izdanja Pravopisa bosanskog jezika, kojeg mladi i danas koriste u obrazovanju. Na pitanje, zbog čega se toliko dugo čekalo na drugo izdanje Pravopisa bosanskog jezika, Senahid Halilović je rekao:

 

 

 

Novo izdanje je znatno izmijenjeno i dopunjeno u odnosu na ono iz 1996-te. Pravopisna pravila su pojednostavljena i usklađena s utemeljenim prijedlozima koje je u protekle dvije decenije davala stručna javnost. Primjeri koji potkrepljuju pravopisna pravila uzimani su iz različitih stilova, iz raznorodnih prevedenih djela, a najviše iz bosanskohercegovačke književnosti

To se odnosi i na pisanje glasa h. On je ostao tamo gdje mu je etimološki, tj. po postanku mjesto (hajde, promaha), ili u riječima koje su odavno odomaćene (hastal, sevdah), ali pisanje toga glasa više ne forsiramo u oblicima koji nisu prihvaćeni u posljednja dva desetljeća. Norma je ono što prihvati život, pisana praksa.

S obrizom na visoku cijenu pravopisa, autoru je predloženo da sam pravopis bude objavljen kao mobilna aplikacija, jer bi na taj način bio besplatno dostupan svima kojima bude potreban. Pravopis je knjiga od 800 stranica, te se s njim ne može baš lahko konsultirati  u svakoj životnoj situaciji, dok je sa mobilnom aplikacijom mnogo lakše. Uz pomoć mobilne aplikacije Pravopisa promoviše se korištenje tehnologije u obrazovanju i također se približava knjiga mlađoj generaciji.

Predstavljanje novog izdanja Pravopisa , autora Senahida Halilovića, održano je u utorak, 17. aprila u 19 sati, u velikoj Sali Općine Stari Grad u Sarajevu. Svi primjerci Pravopisa su prodani čak prije početka same promocije.

Drago mi je da je uz mene stala i mlada generacija. Najljepše je to vrijeme u životu, kada čovjek uči od svojih učenica i učenika. Od 29 članica i članova Pravopisne komisije, čak njih 23 su moje bivše studentice i studenti. Hvala im svima na podršci, i hvala javnosti na ovakvoj pažnji i podršci novom izdanju Pravopisa bosanskoga jezika.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist