Prije par godina (nije ustanovljena tačna godina), nepoznato u kojem mjesecu, u koliko sati i zbog čega, nestala je osoba nepoznatog imena i prezimena.

U podnesenoj prijavi o nestanku osobe su upisani samo njeni osnovni podaci (osobine, po kojima je lakše prepoznati osobu), koje su ili porodica ili prijatelji, kad su podnosili prijavu, dali kao olakšicu istraživačima, kako bi im olakšali posao. Ovaj slučaj se godinama “vukao”, kako kažu prijatelji ili porodica nestalog. Istraživači su primali “lažne” dojave o mogućim mjestima gdje je osoba viđena, gdje su se, kad bi došli na ta mjesta, vidjeli samo tragovi da je osoba bila tu. Niko joj nije ulazio u trag.

Nakon nepoznatog broja godina, stari slučaj je ponovo otpečačen, u uvjerenju da će se sada nestala osoba pronaći, i nadi da će se sada tražiti na pravim mjestima. Kao neki od opisa, slobodno se može reći i epiteta, iz prve prijave o nestanku od prije nepoznatog broja godina navedeni su:

“Intelektualac (bez kupljene diplome, možda i bez fakulteta, možda sa fakultetom), sposoban da razmišlja vlastitom glavom, radi posao koji voli, ulaže sve od sebe i ne očekuje ništa, korist gleda samo u slučaju da bude koristan (ne da koristi druge), lijepog i poželjnog ponašanja, uvijek sa osmijehom na licu, razmisli prije nego sto kaže, a kaže samo dobro, u suprotnom šuti, sa kosom bilo koje boje, možda i bez kose, visok ili nizak, bilo koje boje kože, i totalno nebitno kojeg spola, promosivše dobro, okrutan samo prema nepravdi, ali postupa ljudski sa onima koji čine nepravdu, umjesto da priča o problemu, on ga riješi, stanuje bilo gdje (selo ili grad, Bosna i Hercegovina ili Njemačka – nije bitno!).”

Pored ovih osnovnih podataka poželjno je da se doda što više epiteta od strane čitatelja, kako bi pronalazak nestale osobe bio lakše ostvaren. Istraživači ovog slučaja ovim putem mole sve, ali baš sve, koji ovo pročitaju da ovu osobu, koja sadrži ego ideal, dobre osobine građana bilo koje države i ljudskost, pronađe prvo u sebi.
Jer tu još jedino nisu tražili.