Svi smo mi David


 

David Dragičević je bio student elektrotehnike iz Banja Luke. Imao je samo 21 godinu. Bio je sin, bio je brat, bio je prijatelj. David je bio jedna mlada duša puna ambicija, želja, nade, snage za promjene, prkosa i hrabrosti za odupiranjem svega nametnutog. Davidova mladost je tragično i naglo prekinuta. Jedan život je zaustavljen i sve one divne i moćne stvari koje je isti mogao donijeti.

David je studirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, pored toga je bio polaznik međunarodne institucije ITAcademy u Beogradu. Davidov nestanak je prijavljen policiji 18. Marta 2018, od strane njegovih roditelja Davora i Suzane. David je otišao od kuće 17. marta oko 19 sati, a posljednji put je viđen u nedjelju ujutro. Davidovo tijelo je pronađeno 24. marta na ušću pritoke Crkvene kod tvrđave Kastel. Uviđaj je izvršio dežurni tužilac Biljana Janković zajedno sa pripadnicima Policijske uprave Banja Luka uz prirustvo ljekara Željka Karana. Obdukcijom se pokazalo da je uzrok smrti utapanje, ali da na tijelu postoje znatne povrede. Roditelji poraženi istinom koju su im pokušali servirati, su tvrdili da David ubijen i da iza svega stoji jedna zapetljana priča puna korupcije i zataškavanja pravde.

Od tog dana su krenula okupljana i protesti Davidove porodice ali i građana na Trgu Krajine uz transparetne koji su poručivali “Pravda za Davida”, “Stop nekažnjenim ubistvima u Banja Luci”.

Smrt Davida je ujedinila ljude širom Bosne i Hercegovine i navela da se svi zapitaju u kakvom korumpiranom i monstruoznom društvu živimo gdje jedan mladi život tako lako bude oduzet od strane onih kojima su ruka i više nego prljave a vode se čistima. Narodu je više dosta da budu vođeni u propast i da ih vode upravo oni kojima je savjest toliko okaljana. Više je dosta da se mladi nevini životi gase radi nečijih viših ciljeva. Potrebno je da svi zajedno probudimo razum i savjest u sebi i da napokon se riješimo ovih okova u kojima se nalazimo i da se borimo za pravdu, da se borimo za život, za mladost i za nevinost.

Širom mnogih gradova BiH se održavaju protestne šetnje za Davida kojim građani poručuju da žele pravdu i istinu, te da ne pristaju na ništa manje. Upravo i u našem gradu se održala jedna takva šetnje, gdje je veliki broj građana Zenice izašlo na Trg Alije Izetbegović i time odali počast i podršku. Građani vidno uzrujani i potreseni sudbinom koja je zadesila Davida Dragičevića i Dženana Memića su mirnom šetnjom pokazali da stoje uz njihove roditelje i da kao i oni žele pravdu i istinu.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist