Budite sami svoji ratni ambasadori


Kako?

Zašto ljudi počinju ratove i zbrke u svojim glavama? Zašto se fokusiraju na problem, koji je poput balona, punjenim zrakom: napunite balon zrakom, balon će rasti, pasti na tlo, ispred vas i ostati… ili će balon eksplodirati i oglušiti vas ako ga nastavite puniti zrakom. Jednostavno, zamijenite zrak helijem, te pustite problem da odleti. Fokusirajte se na dobro i zamaglite sve ono loše. Vi ste ti, koji kreiraju i prave svoju sadašnjost i svoj život. Ne obraćajte pažnju na pucnjeve oko vas, koji dolaze sa zaraćene strane, na bombe koje vam pucaju pred nosom, i na mine, koje možete zgaziti. Pazite, začepite uši, zaobiđite, imajući u glavi cilj, koji želite da ispunite svim svojim srcem i glavom. Budete li u fokus stavljali svaku bombu, koja vam eksplodira kako bi vam zamaglila prolaz ka cilju, utušićete se u njenom dimu. Idite naprijed, i ne gledajte je. Dijelite drugima ono najvrednije što imate, bio to novac, nakit, ili osmijeh, jer sebičnost na putu ka cilju je poput noge neprijatelja, koja vas sapliće, te zbog koje lomite kost, glavu.

Dijelite, da biste imali. U dilemi između dobrog i lošeg, šta grlite i čemu pridajete pažnju, šta hranite, šta uzgajate? Da li zaljevate cvijeće, lale, ruže i ljubičice, ili korov? Korov raste sam, uzima vam vodu, a vaše je da ga eliminišete, suzbijate i ne obazirete se na njega toliko mnogo, koliko ćete se fokusirati na sebe. Provođeno je istraživanje gdje su na dvije strane ulaza jedne radnje radnici postavili dva ista cvijeta u dvije različite vaze, te stavili markere i table ispred oba cvijeta, na jednom napisali:”Ovdje pišite dobro o cvijetu.”, a na drugoj:”Ovdje pišite loše o cvijetu.”. Nakon par dana, i napisanog i dobrog i lošeg, cvijet u vazi iza loše table je uveo, drugi je cvjetao. Ako loša riječ čini cvijetu to što je učinila ovom, šta onda loša riječ radi čovjeku, kao živom biću poput cvijeta? Da li su vaše riječi bile razlog nečijeg uvenuća? Da li je nečija riječ bila razlog vašeg cvjetanja?

Govorite dobro sebi i drugima oko sebe. Govorite i njima da govore dobro sebi i svima oko sebe. Živite u harmoniji s prirodom. Pjevajte i ne dajte lošim zvukovima da vas ogluše. Činite sve da se vaš glas čuje, najljepše i najjače sto može. Uvježbajte širenje pozivnog razmišljanja kao sviranje nekog omiljenog instrumenta. Pravite svoj orkestar. Neka vas čuju svi na svijetu, i neka pjevuše s vama. Budite promjena koju želite vidjeti u svijetu. U porodici budite brižan otac, empatična majka, dobar sin i dobra kćerka. Na poslu radite kao najbolja verzija sebe. U društvu budite pozitivni i dobar prijatelj. I uvijek budite svoji. A u ratovima, budite sami svoji ambasadori. Nadam se da ste svjesni ko ste.

 

Slika preuzeta sa: www.braveartsafrica.wordpress.com

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist