Bijele trake i danas nose teret sjećanja


Jutros je svanuo 31. maj – dan koji kroz historiju nosi teret sjećanja na ono najgore. Smrt. I ovoga jutra se probudilo sjećanje na onaj strašni rat kojeg još nikad nismo uspjeli stresti sa ramena. Sjećanje je ovog jutra posjetilo i Zenicu.

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici su u znak sjećanja na Prijedor, odali počast žrtvama i mirnom šetnjom obilježili Dan bijelih traka. Svojim bijelim trakama i natpisom “NIKOME SE NE PONOVILO, NIKADA SE NE ZABORAVILO” poručili su da sjećanja ne blijede, a transparent sa 102 otiska ruke pokazao je da se zna tačan broj nastradale djece koji se nikada neće oprostiti. Dan bijelih traka se obilježio kako u Bosni i Hercegovini, u gradovima poput Sarajeva, Tuzle i Zenice, tako i u gradovima širom Evrope.

“Dan bijelih traka obilježava se 31. maja, dan kada je srpski narod u Prijedoru 1992. godine uputio proglas da, ne samo muslimani, nego i cijelo nesrpsko stanovništvo označi sebe sa bijelom trakom oko ruke. Ta bijela traka inače simbolizira predaju. Mi podsjećamo da ne se zaboravi veliki broj poginulih, od kojih su 102 samo djece, koje smo obilježili velikim plakatima sa dječijim otiscima ruke. Također ovakvo obilježavanje se desilo i prije, tačnije u Drugom svjetskom ratu kada su se obilježavali Jevreji, pa je još više bolno što se taj dio historije ponavlja.” – izjavila je učesnica ove mirne šetnje.
Jutros je svanuo 31. maj, a noćas on odlazi. U našim srcima, Dan bijelih traka će ostati da upozori, da svjedoči i da bude posljednji u historiji.

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist