Ne dominiraj glupošću!


Ja živim ovdje i sada.To je neizbježno. Svjesna sam da živimo u 21.vijeku i nekako se nosim sa svim stvarima koje je taj 21.vijek sa sobom donio. Osim sa jednom-sa ljudskom glupošću.

Stvari o kojima ponekad tako puno razmišljam i koje me kopkaju, većinom su one koje se ne mogu promijeniti. Kažem, živimo u 21.vijeku, s tim da je količina primitivizma obrnuto srazmjerna količini primitivizma u doba homo eractusa. Ustvari nije, možda je čak i veća. U eri “pametnih“ telefona i brzog razvoja tehnologije, poražavajuće je da nam ti isti pametni telefoni, većinom služe samo za selfije. Od svega toga, “pametan“ je samo opis slike dok smo i tom prilikom citirali Ivu Andrića, i “posudili“ njegov stav uslijed nedostatka vlastitog.

Živim ovdje, pa ne mogu a da ne primjetim. Jer, to je ovdje. Na svakom koraku, bilo gdje da se okrenete. Meni je, nekako poražavajuće kada vidim dijete, obasjano dobrotom; dijete kojem je svaka nova izgovorena riječ i djelo oličenje njegovog lijepog odgoja, kako se nalazi negdje u “ćošku“ društva. Od tako bitnih prave se, ljudskom glupošću, totalno nebitni. Njima se daje dojam da su nebitni.

Sa druge strane, nalaze se ovi koji su sve suprotno od toga. Oni su pak’ u centru pažnje. Oni se razbacuju svojom glupošću i ponose se sa njom. Njima ta glupost služi kao sredstvo dominacije.

U našem gradu vjerovatno biste prije saznali za osobu kojoj načelu piše “Ja sam mangup” i kojoj je jedino zanimanje ispijanje kafa po lokalnom kafićima. Jer se oni forsiraju. Onda biste okrenuli leđa i rekli kako je sve otišlo tamo gdje ne treba. Rekli biste kako nam mladi propadaju, kako nam je budućnost siva. A  ko je pogledao u “ćošak“ društva? Jer, upravo tamo nalaze se oni koje ste tamo otjerali. Svjesno ili nesvjesno? Oni koje ste ušutili, koje ste sputavali. Tu smo da ti kažemo da oni postoje i da su oni nada. Potrudi se da ih prepoznaš.

I dragi/a ti koji/a si u “ćošku“, ukoliko se desi, a desiće  se, da te pokušaju spustiti jer si ti-ti, jer nisi “oni”, ostani svoj/a. Kad tad ćeš isplivati iz tog ćoška društva, ali isplivat ćeš sa razlogom. Vremenom ćeš se naviknuti na neke stvari. I dalje ti neće biti svejedno, ali ćeš se prestati obazirati na komentare. Shvatit ćeš da je ljudska glupost sredstvo dominacije u šup*ku civilizacije. Ali ti ne dominiraj glupošću. Dominiraj istinskim vrijednostima. Njihova glupost će vremenom biti „nadmašena” nečijom većom, a tvoje vrijednosti će samo rasti. Sljedeći put kad poželiš da se istakneš, istakni se po nečemu dobrom. Ima smisla.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist