EX Yu zvuk nije EX!


2018 godina, a EX Yu muzika skoro pa i zaboravljena. Starije generacije koje su upoznate sa ovom muzikom ponekad je i slušaju, ali šta je sa mladima? Svi smo svjedoci kako mladi ovi muziku skoro pa i ne poznaju i odlučili smo da Vas više upoznamo sa ovom muzikom i nekim od mnogobrojnih bendova.
Rokenrol muzika je na prostore bivše Jugoslavije došla sredinom dvadesetog vijeka. Počeci su bili skromni, nekoliko bendova se trudilo da stigne do publike i napravi proboj toj novoj kulturi. Nije bilo lako, ali vremenom je publika prepoznali kvalitet, i već sedamdesetih godina prošlog vijeka ovaj tip muzike doživljava pravi bum. Rokenrol muzika u to vrijeme nije bila odobravana od strane vlasti. Okarakterisana je kao zlo sa zapada, koje sa sobom donosi trulež i dekadenciju. Možda je upravo ovaj detalj ono što je pomoglo ekspanziji na ovim prostorima, jer je narod bio umoran od ugnjetavanja, i želio je da iskaže svoju individualnost na svaki mogući način. Danas se za tu muziku koristi pojam Ex Yu muzika. Bitno je naglasiti da u EX Yu spada sve osnovano u državi SFRJ, ali ne i u SR Jugoslaviji.
Zabranjeno pušenje je jedna od najpopularnijih rock grupa Bosne i Hercegovine. Grupa je nastala 1980. godine u Sarajevu kao klasičan “garage” bend sastavljen od klinaca koji su zajedno išli u sarajevsku II. gimnaziju i dijelili istu ulicu. Njihova lirika i muzika su na najrealniji način prikazivali život u Sarajevu tokom osamdesetih i devedesetih godina. Grupa je nastala u tekovinama anti-kulturnog pokreta Novi primitivizam ili New primitivs kao jedan jedinstveno bosanski i jedinstveno sarajevski umjetnički smijer.
Raspad
Zbog raspada Jugoslavije, bend je prestao privremeno izdavati albume, i izgubio je jednog od najprominentnijih članova, pjevača Neleta Karajlića koji je tokom rata utočište našao u Beogradu.Sejo Sexon je tokom rata u Bosni i Hercegovini, skupa sa preostalim članovima Zabranjenog Pušenja, pojačanim novim članovima poput glumca Saše Petrović (“Čabarabdić” iz “Audicije”), pokrenuo ratno izdanje Top Liste nadrealista, prvo kao radijsku emisiju na Radio BIH, a poslije i kao TV serijal.

Ponovno okupljanje
Nakon rata, prateći bend ratne Top Liste Nadrealista postaje jezgra novog Zabranjenog Pušenja, a njeni članovi Sejo Kovo, Đani Pervan, Dušan Vranić i Samir Ćeramida 1997. godine realizirat će i prvi poslijeratni, danas već kultni album Zabranjenog Pušenja Fildžan viška sa pjesmama Fildžan viška (Raja iz Sarajeva), Možeš imat moje tijelo, Halid umjesto Halida i Test za Džennet.
Nakon velikog uspjeha albuma “Fildžan viška”, kreće prva velika posljeratna turneja Zabranjenog Pušenja, kako po Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, tako i po cijeloj Europi.
1999. godine izlazi drugi posljeratni studijski album Zabranjenog Pušenja “Agent tajne sile”, sa kojeg ćemo najviše pamtiti hitove “Jugo 45”, “Poso, kuća, birtija” i “Pupoljak”.

Koncertna atmosfera Zabranjenog Pušenja
2001. godine Zabranjeno Pušenje izdaje možda najuspješniji album posljeratne bh rock scene, “Bog vozi Mercedes”, sa kojeg će kao najuspješnije pjesme svakako ostati “Počasna salva”, koju je u jednom trenutku skoro pola Sarajeva imalo kao ringtone, a do vrha svih top lista su se penjale i pjesme “Lijepa Alma”, “Karabaja” i “Arizona Dream”.
23.07.2003., u sklopu Baščaršijskih Noći, a povodom 25 godina postojanja, Zabranjeno Pušenje pred Vijećnicom izvodi grandiozni koncert pred 15000 posjetilaca, koji će zasigurno ostati ubilježen kao jedan od najvećih muzičkih događaja u posljeratnom Sarajevu.
Početkom 2006 godine, Zabranjeno Pušenje izdaje singl “Nema Više”, kao najavu za novi album Hodi da ti čiko nešto da i muziku za film “Nafaka” Jasmina Durakovića koju je napravilo Zabranjeno Pušenje. Zanimljivo je da se kao pisac stihova za pjesmu “Nema Više” pojavljuje poznati bosanskohercegovački pisac Nenad Veličković (“Konačari”, “Otac moje kćerke”, “Sahib”…), jer je u toku dosadašnje 25-godišnje historije benda većinu tekstova pisao alfa i omega Zabranjenog Pušenja – Sejo Sexon.
Atomsko sklonište je hrvatski rock sastav iz Pule. Oni Važe za jednu od najboljih ako ne i najbolju rock grupu sa tih prostora! Za datum zvaničnog nastanka Atomskog Skloništa danas se mogu naći tri različita podatka, međutim jedan je pravi, to je  26.02.1976. Oko načina nastanka nema dileme. Pulski pjesnik Boško B. Obradović je grupi muzičara predložio koncept rock grupe koja bi stvarala muziku na osnovu njegovih tekstova. Obradović je i dao ime grupi po nazivu pozorišne predstave “Atomsko Sklonište” koju je on i režirao. Već po njegovoj pjesničkoj orijentaciji mogao se naslutiti i pravac kojim će se kretati umjetnički izraz Atomskog Skloništa. Pored Obradovića, grupu su osnovali: Sergio Blažić (vokalni solista), Saša Dadić (bubnjevi), Dragan Gužvan (gitara), Eduard Kancelar (klavijature), Bruno Langer (bas) i Rudolf Grum (prateći vokali). Langer (rođen 21.07.1949.) i Blažić (rođen 1951.) su neposredno prije toga bili članovi grupe Bumerang.
Prvi nastupi su pokazali da će Atomsko Sklonište u našoj muzici predstavljati nešto posve novo i neuobičajeno. Mada ni po žestini muzike nije bilo mnogo bendova u SFRJ koji bi se s njima mogli usporediti, potpuno nov pristup donijeli su tekstovima, scenskom pojavom te umjetničkim fotografijama kojima su se predstavljali javnosti. Zbog svega toga, (naravno zbog muzike ponajviše) publika ih zavoljela. Jedan od najznačajnijih nastupa te godine na kojem su se predstavili širem rock'n'roll auditorijumu, bilo je učešće na Boom festivalu u Novom Sadu.
Nadamo se da ćete malo više istraživati o EX Yu muzici i da ćete poslušati kvalitetne pjesme bendova sa nnaših prostora.

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist