Na današnji dan rođen je Nikola Tesla


Nikola Tesla (Smiljan, 10. juli 1856. – 7. januar 1943.) bio je američki izumitelj, inženjer elektrotehnike i mašinstva, fizičar i futurist srpskog porijekla, najpoznatiji po doprinosu u dizajnu savremenog sistema napajanja naizmjeničnom strujom. Rođen u Lici, ali je gotovo cijeli život radio u SAD-u, gdje je i ostvario sve izume. Gimnaziju je pohađao u Gospiću, potom u Rakovcu kraj Karlovca, gdje je i maturirao.

Rodna kuća i spomenik Nikoli Tesli u Smiljanu.

Tesla je volio prirodu i bio je veliki zaštitnik životne sredine. On je brinuo o tome koliko su ljudi rasipali resurse naše planete, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih je on izmislio napajanje – da spasi prekomjernu upotrebu prirodnih bogatstava od civilizacije.

Tesla je dobio iskustvo u telefoniji i elektrotehnici prije selidbe u SAD 1884. godine da radi za Thomasa Edisona u New Yorku. On se uskoro osamostalio uz pomoć investitora, osnivajući laboratorije i kompanije za razvoj velikog opsega električnih uređaja. Njegov patentirani naizmjenični indukcijski motor i transformator licencirao je George Westinghouse, koji je također zaposlio Teslu nakratko kao konsultanta. Njegov rad u formativnim godinama razvoja električne snage bio je uključen u korporativni AC/DC “Rat struja” kao i različite borbi s patentima. Postao je naturalizirani građanin SAD-a 1891. godine.

Okretno magnetsko polje.


Imao je fotografsko pamćenje, pa je zbog toga sa lakoćom mogao pamtiti  sadržaj knjiga, eksperimente, slike, vizije i činjenice koje su mu pomogle u njegovom radu.

Tesla je bio poznat po uspjesima i skretanju pažnje, čime je dobio reputaciju u popularnoj kulturi kao arhetipski “ludi naučnik”. Njegovi patenti su mu donijeli značajnu sumu novca, od čega je veći dio korišten za finansiranje njegovih projekata s različitim uspjehom. Živio je veći dio života u nizu njujorških hotela kroz njegovu penziju. Tesla je umro 7. januara 1943. godine. Njegov rad je pao u relativni zaborav nakon njegove smrti, ali 1960. godine, Generalna konferencija za težine i mjere nazvala je SI jedinicu za gustoću magnetnog toka (fluks) tesla u njegovu čast. Tokom 1990tih došlo je do ponovnog oživljavanja interesa za Teslom. Tesla je tvrdio da je njegov mozak prijemnik. 

“Moj mozak je samo prijemnik. U Univerzumu, postoji jezgro iz kojeg mi dobijamo znanje, snagu i inspiraciju. Nisam prodro u tajne ovog jezgra, ali znam da postoji. ” – NIKOLA TESLA

Čvrsto je vjerovao u vanzemaljske vrste i da nismo sami u univerzumu.  Izumio je više od električne energije, zapravo preko 700 pronalazaka poput bežične veze i komunikacije, turbinskih motora, helikoptera, neonskih svjetala, torpeda, rendgenskih zraka itd. Mnoge od njegovih prvobitnih stvari se nalaze danas u muzeju Tesla u Beogradu koji je otvoren 1950-ih godina. Međutim, neki od njegovih radova i dokumenata su i dalje klasifikovani u američkoj vladi.

Smatra se da je Tesla u jednom od svojih eksperimenata presretao neku vrstu inteligentnog signala iz svemira, pa danas postoji čitava teorija o tome koja se zove “Satelit Crnog viteza”.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist