Mladi pokazali da se može i civilizovano diskutovati


Danas je u prostorijama Multiplex Ekrana održana prva javna debata Gradskog debatnog kluba “Agora” koji djeluje nepunih mjesec dana. Pored osnivača GDK-a, Udruženja “Naša djeca”, današnju debatu je podržala i koalicija protiv mržnje “Positive Tolerance”, odnosno Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

GDK Agora postoji manje od mjesec dana, tako da je organizovanje ovakve jedne manifestacije bio hrabar, a na kraju se ispostavilo i pravi potez.

Debate su vođene na dvije teme i to: “Govor mržnje treba zakonski sankcionisati” i “Građani BiH koji ne glasaju na izborima trebaju plaćati kazne”. Sve 4 ekipe su pokazale zavidno poznavanje pravila debate, kao i postavljanja i odbrane argumenata. Kulturom dijaloga i jasnim i potkrepljenim argumentima mladi su pokazali da se o ozbiljnim stvarima može raspravljati na civilizovan način, a ne na primitivan i sramotan način koji inače vlada na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini.

50-ak ljudi i to većinom mladih je danas prisustvovalo današnjoj debati što je ohrabrujuće, a iz Gradskog debatnog kluba su poručili da je ovo tek početak i da će u budućnosti proširiti svoje djelovanje na što veći broj mladih jer bez kulture dijaloga i kritičkog razmišljanja nema napretka u našem društvu.

Slike sa današnje debate možete pogledati ovdje.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist