AYLA, Marlon Bright b2b BSNK ove subote u Libertasu!


“Dizači” nastavljaju svoja plesna druženja kroz elektro tonove i ove subote, 01.09.2018. godine, u 21:00 sat u Pivnici Libertas. Ulaz je besplatan i savjetujemo vam da dođete ranije kako ne biste ostali bez stola ili pak plesnog podija, jer iz subote u subotu sve više ljubitelja ove muzike posjećuje elevation subotnje dešavanje.

Ovaj put u sklopu projekta Plus One u goste stiže AYLA iz Sarajeva, a pored nje svojim elektro notama u svijet plesa odvest će vas i Marlon Bright i BSNK.

Rezident večeri, RA1N, podijelio je svoje utiske od prošle subote kada je u sklopu projekta Plus One gostovao Ismar Vrbanjac -HOLLAND, a isto tako najavio i dolazak stranog izvođača u Pivnicu Libertas.

Prošlog vikenda kao i svakog drugog, kao rezident sam ugostio još jednog zeničkog DJ-a Hollanda sa kojim sam već radio neke evente i nisam ni sumnjao da će razdrmati našu publiku. Ove subote nam dolazi jedna mlada DJ-ica iz Sarajeva, AYLA, a Marlon i Mirza također naši rezidenti će da zapale publiku svirajući na gramofonima, što ce zaista biti lijepo. Kroz naredna gostovanja dolaze nam opet DJ – evi iz Sarajeva, a za koji mjesec možemo da očekujemo i prvo strano ime u našoj Pivnici čemu se jako radujem. – RA1N

Prije svega želio bih da se zahvalim Elevation ekipi i mom prijatelju/kolegi Benjaminu (Ra1n) na pozivu. Sretan sam što je ovakva priča zaživjela u našem gradu, a sudeći po prethodnim vikendima sve skupa nas čeka rasplesana zima. U subotu smo svi skupa bili kao jedno. U zraku se osjetila jaka emocija i toplina među svima nama, a bez imalo sumnje tvrdim da će tako i ostati u narednom periodu, tj. nadolazećim eventima. Zenici i svima nama ovako nešto zaista treba.

Ovu priliku bih iskoristio da pozovem sve vas u subotu na istu lokaciju (Pivnica Libertas) kada će ekipa Elevation-a ugostiti moje također dobre prijatelje i kolege Marlona (Marlon Bright) te Mirzu Bošnjaka (BosniaK) – provjeren dvojac, kvalitetna muzika i svi mi zajedno sa njima pravimo čuda. – HOLLAND (Ismar Vrbanjac)

Sada slijedi dio u kojem čitate o AYLI, gošći iz Sarajeva na projektu Plus One.

U sklopu projekta Plus One Zenici će se predstaviti AYLA, DJ-ica iz Sarajeva, koja kaže da se DJ-ingom bavi vrlo kratko, tačnije proteklih šest mjeseci. Puštanje je počelo sasvim bezazleno u cilju učenja i savladavanja novog hobija, ne znajući koliko će uživati u istome, objašnjava Ayla. Inspiraciju pronalazi u ljubavi prema muzici i njenoj emociji koju daje, a tu istu emociju voli i da podijeli sa drugim ljudima dok svira. Nastupala je najčešće u Sarajevu i to u klubu Silver & Smoke, gdje je sve i počelo. Žanrovski, voli i pušta sve vrste house muzike, najviše alternative i tech house. Za set koji pušta, od bitne je važnosti njegov sklad i isto tako da slušaoci sve vrijeme uživaju i da im ni u jednom trenutku ne postane dosadno, izjavila je Ayla za naš radiYo.

Pitali smo je šta misli o Elevation ekipi i njhovom priojektu Plus One:

Svaka organizacija koja je tu zarad elektronske muzike, njenog daljnjeg razvoja i promovisanja, mislim da je odlična stvar. Tako isto i projekat PLUS ONE. To su stvari koje održavaju scenu na životu i svakako ih treba podržavati u svakom smislu. PLUS ONE, definitivno, može na zgodan način da poveže sve DJ-eve da zajedno uče i razmjenjuju iskustva, a time doprinjeti i jačanju elektronske scene u BIH. 

Vaše mišljenje o elektro sceni u BiH?

Naša elektro scena je, rekla bih,  dovoljna (za sada). S obzirom kakva nas sredina okružuje mislim da se ipak pruža prilika svakom ljubitelju elektronske muzike da, s vremena na vrijeme, uživa u njoj. Mada bi to moglo dosta bolje.

Vaš savjet za one koji žele kročiti u svijet DJ – inga i jednog dana vrtiti svoje setove, šta trebaju imati na umu?

Za sve koji osjećaju ljubav prema ovom tipu muzike ili jednostavno žele nešto da nauče u vezi svega toga, moj savjet je da pristupe tome neustrašivo i naprave korak dalje ka ostvarenju.

U narednim redovima čitate kratki razgovor sa zeničkim DJ-em Mirzom Bošnjakom poznatijim kao BosniaK – BSNK, diplomiranim muzičkim teoretičarem i nastavnikom klavira. On je ujedno i domaćin, odnosno dio Elevation ekipe.

Na sceni je duže od jedne decenije u kojoj je kako navodi, kao i svi ostali, prošao razne elektronske pravce i sada konačno “spuštam sidro”. Polako uranja u produkcijske vode gdje mu potrebno mnogo više rada, znanja i strpljenja.

BSNK ističe kako je ELEVATION ekipa na čelu sa kolegom Benjaminom (Ra1n) uradila odličan posao sa projektom Plus One koji je u suštini bio ideja i želja svih u Elevationu od početka. Projekat u kojem sigurno Elevation dobija dodatni sjaj pa tako i gosti koji budu ugošćeni. Vođen tom teorijom zaista smatram da je ovo jedan od najperspektivnijih projekata u našoj zemlji u kojoj će mnogi DJ- evi iz regiona dobiti priliku da se predstave našoj publici, naglašava BSNK.

Po Vašem mišljenju kakva je elektro scena u BiH?

Elektronska scena u našoj zemlji polako, ali sigurno zauzima ozbljniju poziciju. S obzirom na stanje u državi pomaci su evidentni, ali po meni i mnogima sigurno, još uvijek nezadovoljavajući. Dobro je da u skoro svakom gradu BiH imate bar po jednu organizaciju koja radi i pristupa ozbiljnije muzičkim projektima i eventima.

Kako unaprijediti elektronsku scenu u našoj državi?

Unaprijediti je možemo samo ličnim napredovanjem, trudom i radom uz društvenu aktivnost. Pružanjem podrške i medijskog prostora domaćim DJ-evima, producentima i organizatorima koji imaju ideju, kada bi se sigurno osjetio i brži napredak. Edukacija, emancipacija i kulturno – društvena osvještenost nas može dovesti do boljih finalnih rezultata sigurno, što nažalost jos uvijek preskupo košta za našu zemlju. Na našim prostorima svi putevi su jako trnoviti, pogotovo oni koji nisu vezani za tradiciju kao što je underground.

Inspiraciju pronalazi u svemu što ga čini boljim i sretnijim, pa sve to prirodno ima ulogu pokretačke sile koja ga vodi i kroz elektronsku muziku, ističe BSNK.

Saznali smo i gdje je nastupao, koji žanr najčešće pušta, te kako bi volio da ga publika pamti.

Nastupao sam gdje god sam osjetio da bi se stilom mogao uklopiti. Istakao bih domaći “Lunar” festival na kojem sam zaista opravdao svoje godine iskustva kao DJ. Trenutno vrtim Deep – Tech I Progressive protkan analognom sintezom zvuka, zasnovan na modularnim sistemima. Volio bih da me publika pamti po pozitivnim vibracijama i neagresivnim, melodičnim trakama.

Šta je po Vama najvažnije kod puštanja jednog seta?

Ja DJ set gledam kao pričanje neke priče koju svi pažljivo i zadovoljno slušaju. Muzički mix je mnogo više od samog mixanja kao tehnike, pa tako muzička priča postaje oblik koji mora da ima faze da bi doživjela gradaciju, bez vrhunca nekako sve to gubi smisao.

Vaš savjet za one koji žele kročiti u svijet DJ – inga i jednog dana vrtiti svoje setove, šta trebaju imati na umu?

Svim početnicima bi za početak preporučio da sto više slušaju muziku i grade svoj stil. Za ulazak u svijet DJ-inga nikad nije kasno ukoliko imate ideju i mnogo pozitivne energije koju kroz muziku želite podijeliti sa drugima. Materijalni interes je stranputica u ovom svijetu.

U subotu, 01.09.2018. godine., svoj set vrtiće i Marlon Bright kojeg ste imali priliku slušati u Pivnici Libertas. Razgovor sa Marlonom možete pročitati OVDJE.

Marlon Delibašić scenskog imena Marlon Bright zvanično se počeo baviti DJ -ingom prije nekih pet ili šest godina, kada je kupio opremu. Mnogo prije toga bio je prisutan na sceni kao slušalac i posjetitelj elektro evenata i kako on kaže “wanna be DJ” misao mu se vrtila negdje od 2003. godine. O ritmu i žanru muzike koju pušta ističe kako nikada nije bio striktan, jer voli da luta kroz muzičke žanrove gdje se ne ograničava, odnosno daje prostora da mix uvijek ima neku dinamiku i razigranost. Od žanrova koje najčešće vrti napominje da su to progresivni, deep i melodični techno. Emocija je ta koja treba da se osjeti u trakama bilo kojeg žanra, dodaje Marlon.

O Elevation događajima možete slušati u emisiji POZITIVA sa Pozitivkom na 88,5 fm ili putem ovog portala klikom na “nerviraj me” u donjem desnom uglu. ?

Pivnica Libertas nalazi se na adresi Školska 10, Zenica. Ukoliko do sada niste otkrili čari Pivnice Libertas u nastavku vas provodimo kroz istu. Kliknite OVDJE za virtuelni obilazak Libertasa, a u subotu okupite ekipu pa dođite i zaplešite.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist