Udruženje „Naš most“: „Kako pomažemo starima?


Povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba, udruženje građana „Naš most“ na jučerašnjoj press konferenciji je s velikom radošću najavilo četiri nova uzbudljiva projekta udruženja kojima je cilj društveno uključivanje osoba treće životne dobi. 

U nastavku pročitajte više o ovim projektima:

  1. „Kreativni most“

U okviru projekta „Kreativni most“, „Naš most“ će organizovati kreativne radionice slikanja i izrade suvenira za žene treće životne dobi iz Zenice, s ciljem stimulisanja njihove kreativnosti, savladavanja novih korisnih vještina koje mogu biti iskorištene za ostvarivanje dodatne zarade, te socijalizacije. Krajem decembra ove godine, u toku novogodišnjih praznika, biće organizovana aukciona izložba svih nastalih radova, koja će i na taj način dodatno stimulisati uključivanje žena treće životne dobi u javni kulturni život Zenice.

Projekat će biti proveden između oktobra 2018. i januara 2019. godine. Projekat je podržao Grad Zenica.

  1. “Žene pričaju umjetnost“ – udruženje “Naš most” Zenica u saradnji sa organizacijom za promociju kulture N.O.T.A. iz Sultanata Oman

Projekat će okupiti žene treće životne dobi iz Bosne i Hercegovine i Omana u obrazovni program koji će se istovremeno održavati u obje zemlje. Savladavajući vještine neobičnih slikarskih tehnika i zanata, učesnice programa će međusobno razmjenjivati elemente vlastite kulturne tradicije i običaja s „art-pal“ partnericama iz druge zemlje kroz „Heartbook“, eksperimentalnu žensku društvenu platformu.

U obje zemlje žene čine oko polovice ukupne populacije (BiH: 50,4%; Oman: 45%). Trend starenja stanovništva sličan je u obje zemlje. U BiH, više od 30% stanovništva biće starije od 65 godina do 2060. godine, prema UN-ovim procjenama. U Omanu, UN procjenjuje da će broj osoba iznad 65 dosegnuti 75.000 do 2025. godine. Veliki broj starijih osoba, pogotovo žena, u obje zemlje izopćeno je iz društvenog života zajednica u kojima stanuju i žive usamljenim životama, što ugrožava i njihovo psihičko i fizičko zdravlje.

Projekat, koji je podržao program za kulturnu razmjenu Tandem Shaml, a finansira ga Evropska kulturna fondacija, biće proveden u Zenici, BiH i Muskatu, Sultanat Oman između novembra 2018. i maja 2019. godine. 

  1. „Slikanjem peglama ka inkluziji“

Treću godinu za redom, članovi/ce udruženja „Naš most“ učestvovaće u projektu udruženja roditelja djece s teškoćama u razvoju „Zvijezda“ Zenica. Kroz projekat će djeca i mladi s intelektualnim i fizičkim invaliditetom savladavati neobičnu tehniku slikanja kućnim peglama i voskom, kao i uspostaviti sistem podrške njihovim roditeljima. Mladi korisnici/ce projekta će se na taj način socijalizirati, te zajedno učestvovati u pripremi i realizaciji tradicionalne novogodišnje aukcijske prodaje njihovih slika naslikanih peglama u okviru Zenica Winter Festa.

Projekat će biti proveden između oktobra 2018. i januara 2019. godine. Projekat je podržao Grad Zenica.

  1. „Umjetnički bazari“

Počevši od 5. oktobra, udruženje „Naš most“ organizovaće „Umjetničke bazare“ u prostorijama zeničke „Tržnice“ u centru grada u prvoj sedmici svakog mjeseca u saradnji s javnim preduzećem „Tržnica“ Zenica. Kroz saradnju nevladinog i javnog sektora, zeničkoj javnosti biće predstavljeni kreativni radovi zeničkih kreativaca starije životne dobi, a koji će doprinijeti oživljavanju prostora zeničke „Tržnice“.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist