Dnevnik naših (novih) parlamentaraca PART 3


Sastanci Dječijeg parlamenta su uvijek puni pozitivne energije, prijateljskog raspoloženja i druženja. Volim prisustvovati sastancima jer svaki put, svaki od parlamentaraca prostoriju napusti sa osmijehom na licu i sa puno novih ideja. Posebno je lijepo znati da parlamentarci i od početka nove školske godine redovno prisustvuju sastancima Dječijeg parlamenta. Kada smo došli u prostorije organizacije, tu su bila djeca koja će prisustvovati interkulturalnoj razmjeni djece u dječijem selu Pestalozzi u Švicarskoj. Mi, koji smo već bili u Pestalozziju, smo pomalo ljubomorni jer ovaj put ne idemo, ali također i sretni jer će još 40-ero djece iz Zenice posjetiti to nejverovatno mjesto. Posebnu čar ovom sastanku su dodale prostorije organizacije. U organizaciji se osjećamo kao kod kuće i svi se međusobno smatramo porodicom. Na sastanku je, kao i obično, vladala posebna atmosfera. Ovaj put smo se dogovarali o radio emisiji koju ćemo mi, parlamentarci, voditi i uređivati. Bilo je jako puno ideja i veoma zanimljivih prijedloga. Rad našeg Dječijeg parlamenta je toliko zabavan i zanimljiv! Svi imamo pravo i mogućnost predložiti nešto novo, dodati neku ideju i našaliti se. Ova druženja nas sve udalje od svakodnevnih obaveza oko škole i slično. Zajedno dolazimo do fenomenalnih rezultata i zajedno uspijevamo preći sve prepreke. Jako smo dobar tim. Iz sastanka u sastanak pridružuju nam se i novi članovi koji se veoma brzo vežu za cijelu priču, a i mi jedni za druge.

 

 

NEKI NOVI PARLAMENTARCI…

Zovem se Emina Topić. Imam 13 godina i novi sam član Dječijeg parlamenta. Ranije sam imala poteškoće pri upoznavanju novih prijatelja i uklapanju u društvo. Međutim, članovi parlamenta su mi poželjeli dobrodošlicu i omogućili da se i moj glas čuje i što me čini posebno radosnom.  Ono što me posebno privuklo da postanem dio ove grupe je to što se borimo za velike stvari, štitimo prava djece i tražimo promjene društva da još više poboljšamo položaj djeteta.  Moji utisci sa prethodnih sastanaka su izuzetni – šalili smo se, dogovarali, planirali, zajedno ideje pretvarali iz malih u velike, upoznavali jedni druge i puno toga još . Toliko pozitivne energije i smjelosti duha na jednom mjestu znači samo jedno:  Dječiji parlament – mala grupa za velike promjene!”

“Prva dva dana bilo mi je divno. Od prvog trenutka svi su me prihvatili, kao da sam već dio tima. Ušla sam u jednu prijatno uređenu prostoriju. Nakon kratke srdačne dobrodošlice prešli smo na rad. Ozbiljno smo pristupili radu, ali je bilo šale i smijeha. Razgovarali smo o pravima djece, pa su i zadaci bili vezani za tu temu. Nakon završetka prezentovali smo, analizirali i diskutovali o našim radovima. Druženje smo nastavili izvan prostorija udruđenja uz razgovor i sok. Sada sam sigurna da sam donijela ispravnu odluku da postanem dio „Naše djece“.” – svoje utiske podijelila je i naša najnovija članica Amina-Ajla Praskić.

Tekst: Naida Nuhić, Emina Topić i Amina-Ajla Praskić (Časopis “Smišljam”)


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist