Bosna je najljepša!


Radna snaga sa prostora bivše Jugoslavije dobrodošla je u Njemačku i mnogi u tome vide priliku da dođu do boljeg života. Prema zvaničnim podacima Statističkog zavoda Njemačke, u toj zemlji živi oko 180.950 građana sa područja BiH, i u odnosu na prije sedam godina više ih je za 28.506.
Nije li ovaj podatak zastrašujući? Nije li ponizno gledati, ne samo mlade ljude nego čitave porodice, kako nalaze spas u Njemačkoj?
Mišljenja su podijeljena i svako slijedi svoje srce. Ili samo misle da ga slijede. Idu u Njemačku jer zamišljaju da je tamo med i mlijeko i sigurno su zaboravili šta nam Aleksa Šantić 1896 poručio:
“Ostajte ovdje!… Sunce tudjeg neba
Nece vas grijat ko sto ovo grije, Gorki su tamo zalogaji hljeba

Gdje svoga nema i gdje brata nije..”
Pored poruke Alekse Šantića, imamo mišljenje, ne pisca, dokotra niti direktora, nego mlade aktivistice Almedine Hrnjić koja vrijedno djeluje u svojoj zajednici i slijedi Šantićeve upute. Almedina želi ostati ovdje, želi se boriti i želi pomoću malih koraka napraviti nešto značajno. U emisiji “Youth can” Almedina je s nama podijelila mnogo korisnih stvari.
“Mi smo prelijepa zemlja, ali nemamo pravu državu. Naša zemlja treba pravednu i jaku državu”
Možda i Vi razmišljate kao Almedina, a možda baš suprotno, na Vama je. Ali prije svakog koraka dobro razmislite šta će uticati na Vašu odluku jer “Sunce tuđeg neba neće Vas grijati ko što ovo grije!”

 

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist