Majčinstvo nije jedino zanimanje žena


Broj žena u IT sektoru sve je veći, ali taj broj je još uvijek oskudan. Živimo u 21.vijeku, ali još smatramo da IT nije struka kojom bi se žene trebale baviti.
U emisiji “Youth can” naše gošće dokazale su Vam da to nije tako. Naime riječ je o Maji Hadžiselimović koja svojim trudom i radom razbija sve predrasude o ženama u IT svijetu. Za radio Active Maja je izdvojila kratko svoju priču iz koje svako može naučiti nešto i možda se zapitati da li je IT prava stvar.
“Ljubav prema tehnici, elektronici, automatici se razvila kroz djetinjstvo, s obzirom da sam odrastala u porodici sa dosta inženjera. Kasnije mi se kroz obrazovanje svidjela činjenica da se tehnologija stalno mijenja, napreduje i htjela sam biti aktivni dio tih promjena.U srednjoj školi sam bila jezički smjer – što dosta govori o tome koliko sam razmišljala o faxu u drugoj godini srednje.
Na kraju srednje, razmišljala sam da li da upišem građevinu i elektrotehniku – znala sam da to mora biti neka inženjerska branša. U to vrijeme na National Geographic kanalu se vrtila emisija „Mega buildings“ gdje je prikazan proces izgradnje nekih od najvećih građevina svijeta i oduševila me ta ideja da moj rad zaista ostavlja ovom svijetu na oko vidljiv završni proizvod. Ipak sam se na kraju odlučila za baratanje strujom i kodovima .
U razvoju svakog projekta je potrebna raznovrsnost i različiti pristupi problemu kako bi se problem što bolje riješio. Tako da i iz tog razloga, trebamo više žena/djevojaka ali i iz razloga što je današnje tržište takvo da nam zaista nedostaje IT stručnjaka.”
Kako smo dobili savjet i korisnu priču već uspješne djevojke, odlučili smo ugostiti i djevojku od 15 godina koja je tek zaplovila u IT sektor. Naime, Adna Razić je na početku kada je riječ o IT sektoru, ali volje, želja i upornost primjetili su se kroz čitavu konverzaciju sa Adnom.
“Zavoljela sam IT jer je to nešto čudno u našem gradu i smatrala sam to novim izazovom u mom životu, koji sam sa nestrpljenjem prihvatila.”
Nadam se da Vas je ovaj tekst natjerao na drugačije razmišljanje o ženama u IT sektoru i da ćete proširiti svoje vidike i razbiti predrasude.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist