Klub čitatelja vam preporučuje knjigu “Genijalna prijateljica”


Klub čitatelja je rubrika u kojoj vam prenosimo koju vam knjigu za čitanje preporučuju uposlenici Gradske biblioteke Zenica. Za ovaj mjesec, Edina Čolaković, uposlenica biblioteke, preporučuje  vam da na policama Gradske biblioteke potražite knjigu Genijalna prijateljica koju je napisala Elena Ferrante. U nastavku teksta slijedi kratak sadržaj knjige.

 

Zarazno dobru napuljsku sagu u prvom licu priča nam zrela Elena. Ovo je analiza jednog prijateljstva u kojem se svi pomalo prepoznajemo.

Lila i Elena nisu mogle biti različitije, a ipak su bile nerazdvojne i već kao djevojčice najbolje prijateljice. Ah, to prijateljstvo protkano rivalstvom, izdajom, sukobima i pripadanjem je uvijek bilo i bit će važna književna tema koja nas sve dotiče i potiče na razmišljanje. Naslućuje se prava psihološka studija ženskih prijateljskih odnosa. Zato toliko obuzima i privlači. Poput Knausgaarda koji je to učinio u muškom rodu, Ferrante slično ogoljuje svoj život i odrastanje u ženskom rodu, ali pritom analizira i svijet koji je okružuje.

Lila i Elena su šest desetljeća ostale najbolje prijateljice, a onda je Lila nestala bez traga. To se tek daje naslutiti u prvom poglavlju romana, a kako biste saznali što se sve dogodilo za njihovog šezdesetogodišnjeg prijateljstva morat ćete pročitati još tri nastavka ove tetralogije. U prvom dijelu, Elena se bavi njihovim zajedničkim odrastanjem 50-tih godina, u siromašnijem dijelu Napulja , piše o djetinjstvu, osnovnoj školi, gimnaziji i uobičajenim radostima i problemima sazrijevanja. Sve je obilježeno neimaštinom, svađama komšija i međusobno povezanim porodicama, masovnim psovanjem i dernjavom. Porodice su već generacijama u zavadi i nitko ne želi popustiti. Njihovi odnosi su puni strasti i pojačanih emocija. Onako kako se to i priliči na jugu Italije. U takvom okruženju su se susrele Elena i Lila. Elena, kći noćnog portira je samozatajna, plaha, savjesna, pametna i vrijedna. Lila, kći postolara je sve obrnuto od Elene – divlja, strastvena, neuhvatljiva i neobjašnjivo zarazno privlačna. Gdje god se pojavi privlači svu pažnju.

Lilin otac, postolar svojoj kćeri uskraćuje školovanje iako je već kao djevojčica promoćurna i pametna. Tradicionalni patrijahalni stav pobjeđuje i Lila treba pomagati ocu u postolarskoj radnji a majci u kući sve dok se ne uda. Elena ima više podrške od roditelja iako i oni očekuju samo najbolje rezultate i ocjene, inače će i njoj biti uskraćeno buduće školovanje.

Djevojčice odrastaju, postaju djevojke, zaljubljuju se, putevi im se često razilaze, ponovno sastaju, ali se tako i međusobno izgrađuju. Rivalstvo je stalno prisutno i uvijek pomalo tinja. Kao u svakom odnosu jedna osoba je potčinjenija od druge. Je li to Lila ili Elena? Koja je bolje prošla? Koja je imala više sreće ili više nesreće? Jesu li to razlozi Lilinog nestanka?

Moć prijateljstva je opisana na vrlo karizmatičan način. U tome je čarolija ove sage. Svakog dira u srce.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist