Četrdeset programa u ovogodišnjoj Noći teatra za BiH


Ovogodišnja Evropska manifestacija Noć teatra – Noć teatra za BiH 2018. se održava tradicionalno treću subotu u mjesecu novembru, te će tako teatarske kuće, kulturne ustanove, centri za kulturu, akademije, festivali, nevladine organizacije i drugi subjekti otvoriti svoja vrata i slaviti teatarsku umjetnost u 12 gradova širom Bosne i Hercegovine. I ove godine, koordinator Noći teatra za BiH je Bosansko narodno pozorište Zenica. Naime, u Bosni i Hercegovini se deveti put za redom održava ova manifestacija evropskog karaktera u kojoj ove godine učestvuje 10 zemalja i to: Hrvatska, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Austrija, Mađarska, Češka, Bugarska i Belgija.

Povodom 9. bosanskohercegovačke manifetacije Noć teatra 2018, održana je konferencija za medije u Narodnom pozorištu republike Srpske u Banjoj Luci na kojoj su govorili: koordinatorica Noći teatra za BiH Merima Handanović i saradnik za poslove Marketinga Narodnog pozorišta RS-a Aleksandar Matrak.

Koordinatorica Noći teatra za Bosnu i Hercegovinu Merima Handanović je najavila bogat program u subotu, 17. novembra naglasivši da se ove godine u 12 gradova priređuje ukupno 40 programa, među kojima su i 21 predstava od kojih su čak četiri premijerne izvedbe, zatim koncerti, među kojima je i veliki koncert Sarajevske fiharmonije u Narodnom pozorištu Sarajevo, zatim modne revije, radionice za djecu i odrasle, predstavljanje knjiga, obilasci pozorišta, te online teatarske izložbe. Među ovogodišnjim učesnicima je i osam državnih teatara, četiri gradska/amaterska pozorišta, centri za kulturu, jedan festival, jedna ustanova za predšolski odgoj i obrazovanje, jedna akademija dramskih umjetnosti, jedna gradska biblioteka, kao i razne nevladine organizacije i sektori. Handanović je istakla da će svi ljubitelji teatarske umjetnosti imati priliku da uživaju u cjelodnevnoj i cjelovečernjoj manifestaciji u Zenici, Banjoj Luci, Kaknju, Konjicu, Srebreniku, Travniku, Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Brčkom, Bugojnu i Trebinju.

Saradnik za poslove Marketinga Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka Aleksandar Marak je izrazio zadovoljstvo devetim učešćem na značajnoj manifestaciji u kojoj je ova teatarske kuća partner od samog početka. Matrak je istakao kako će u Noći tetara za BiH u Narodnom pozorištu RS biti izvedena ansambl predstava natala prema tekstu Mate Matišića „Sinovi umiru prvi“ u režiji Marka Misirače.

Noć teatra pruža bogat program u kojem su većinom programi besplatnog ulaza ili po sniženim, simboličnim cijenama svih programa. O programu Evropske manifestacije Noći teatra se možete informisati na stranici nocteatatra.bnp.ba ili na stranici europeantheatrenight.com.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist