Djeca iz BiH upoznala robote u Augsburgu


Kažu da putovanje od hiljadu milja počinje prvim korakom, pa je tako i ova edukativna ekskurzija jedan od prvih koraka ka edukaciji djece iz oblasti robotike, te njihov prvi dodir sa robotima.

U Augsburgu (Njemačka) je u periodu od 16.11 do  19.11, u sklopu evrospke sedmice robotike organizovana edukativna ekskurzija na kojoj su po prvi put učestvovala i djeca, predstavnici  Bosne i Hercegovine.

U Augsburgu je boravilo 30 djece iz šest gradova BiH,  u pratnji svojih nastavika. Djeca su ovom prilikom jedan vikend pobjegla od svoje svakodnevice i kući se vratila sa nadopunjenim znanjem i novim iskustvom i prijateljima. Na ovoj četverodnevnoj ekskurziji djeca su imala priliku naučiti o sebi, svijetu oko sebe, tehnologiji, ali i o drugim kulturama i ljudima. Maja Hadžiselimović, nacionalna koordinatorica evropske sedmice robotike za Bosnu i Hercegovinu ističe kako je sve ovo organizovala sa velikim zadovoljstvom, te kako je sve prošlo i izvan očekivanja.

Interesuje vas kako izgleda najveći KUKA robot Titan, šta mogu humanoidni roboti Pal Robotics, kako izgledaju HRC/MRK aplikacije, je li teško upravljati robote joystickom, kako izgleda sjedište firme KUKA, MRK Systeme GmbH ili možda Planetarium…? grupe. Sve to, i mnogo više, možete pitati nekoga iz naše grupe. Na ovoj edukativnoj ekskurziji posjetili smo centralni događaj Evropske sedmice robotike  #ABB kamion sa robotima, radionice Open Roberta i AerospaceLab, firmu #KUKA, firmu MRK Systeme GmbH i planetarium Augsburg.

Kada sam saznala da idem na putovanje bila sam jako uzbuđena. Stvari koje su nam pokazali u toku ova tri dana bile su van svih naših očekivanja. Prvog dana smo posjetili firmu KUKA, gdje se prave roboti koji su početni stadij svakog robota. Zatim smo išli u firmu MRK Systeme GmbH, gdje smo mogli vidjeli robote koji su programirani kako bi bili sugurni za čovjeka. Drugi dan imali smo radionice centralnog događaja na kojima smo mi programirali robote i takmičili se čiji će robot doći prije. Nakon svih događaja koje smo posjetili ovdje i svega što smo vidjeli, mogu reći da me robotika još više zanima“- izjavila je petnaestogodišnja Džemila koja je bila učesnica ekskurzije.

Pored djece, ovaj vikend bio je zanimljiv i za njihove nastavnike, a tim povodom razgovarali smo i sa Valentinom Vidović, koja smatra da je edukativa ekskurzija veoma korisna, prije svega što djeca ranije nisu imala priliku da se upoznaju sa egzoskeletima tj. industrijskim robotima, te šo je još važnije, njihovom primjenom. Prvog dana, kada su posjećivali tvrtke, djeci nije bilo sve jasno i zapitkivali su, ali već drugog dana već im je bilo jasnije kako sve funkcioniše. „Mislim da će, kada se vrate i kada se sve slegne, biti puni ideja, da će istraživati još više i proširiti svoje znanje. Veoma važna činjenica je da će njihov pozitivan feedback biti povod za radionice unutar škola.“-dodala je Valentina.

U sedmici robotike u Augsburgu uživali su i oni najmlađi, a jedan od njih je i Adi (9) iz Tuzle, koji je podijelio svoje impresije: „Roboti mi se pravo sviđaju,a čak sam se i rukovao sa jednim. Vidio sam jednog robota koji može automatski puniti korpe jabukama ali i  robota s kojim smo se takmičili u gradnji kule, te robot koji je plesao. Volio bih ponovo doći, kada bih mogao.“

Treći dan edukativne ekskurzije, djeca su iskoristila za posjetu izbjegličkom naselju u blizini jezera Starnberger, kao i samo jezero. Tamo su shvatili koliko su zapravo isti, a drugačiji. Tamo su uživali u različitostima i upoznali prijatelje iz Afganistana i Iraka. Dječake je spojila ljubav prema fudbalu, pa ih ni minus nije spriječio da trčkaraju za loptom, dok su se djevojčice za to vrijeme bojile kanom. Razmijenili su i poklone, a to su bili osmijesi na njihovim licima.

Pored euRobotics aisbl asocijacije, velika podrška u organizaciji događaja je došla od udruženja Naša Djeca Zenica i od British Embassey u Sarajevu. Naime, Vlada Velike Britanije se ove godine na samitu zemalja zapadnog Balkana obavezala da će pomoći BiH u izgradnji digitalnih vještina kod mladih, te je njihova podrška ovoj edukativno ekskurziji samo mali korak ka ostvarenju tog cilja. Naravno,ništa ne bi bilo moguće bez društveno odgovornih kompanija koje su pružile podršku, a to su SPARK Mostar, Prevoz putnika Zavidovići, Biss Tours, ZeniLijek, Pero Zenica i Vispak d.d. Visoko!,

Više fotografija potražite na službenoj stranici European Robotics Week Bosnia and Herzegovina.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist