Torbejarabi kao lijek protiv sive svakodnevnice!


Pozitivka u emisiji POZITIVA već dugi niz godina predstavlja pravu i pozitivnu raju, to jeste njihov rad, hobije, ideje, pokrete i sve ono što smatram kvalitetnim i što bi moglo obojiti svakodnevnicu. Ovaj put predstavljam Vam Torbejarabi, mogu reći i brend, pokret “šarenilom protiv sivila”, a lako se ukombinuje uz vašu odijevnu kombinaciju.

Pitate se o čemu je riječ…
…ali prije svega još jedan intro, društvene mreže su poludjele za Torbejarabi proizvodima, zbog svoje unikatnosti, te kako kažu torbejarabi fanovi zbog “pozitivnog ludila i šarenila koje donose”. Kroz ovaj razgovor saznaćete i koja je to skrivena misija i vizija iza Torbejarabi. 😮 Spremni?  Saznajte kroz ovaj tekst i za NAGRADNU IGRU!

Radi se o Torbjejarabi cekerima, ruksacima te drugim unikatnim proizvodima koje kroji i dizajnira glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Selma Alijagić – Mehanović. Torbjearabi cekeri i ruksaci nose se širom svijeta od Zenice, Sarajeva, Ljubljane, New Yorka, Washingtona. Kroz smijeh Selma navodi kako su njeni proizvodi prošetali mjestima na kojima ni ona sama nije bila, ali torbejarabi ovi cekeri jesu. 

 

Na ideju da počne krojiti došla je iz razloga što joj je dosadila siva svakodnevnica i trebalo joj je nešto da se okupira kako bi bolje podnosila sve blagodeti življenja u Bosni. Napominje kako je za nju šivanje privlačno, te kako je znala da će je podstaknuti na kreativnost. 

U emisiji POZITIVA koja se emitirala u utorak, 08.01.2019. godine, sa Selmom sam razgovarala na temu “Gluma i hobi” gdje ste imali priliku čuti i Selmine glumačke savjete, te kako je uspjela pored svog posla i porodice ugrabiti još i vrijeme za ručno rađene Torbejarabi proizvode. Uskoro će biti postavljen i audio ove emisije, a do tada Torbejarabi pročitajte dio našeg razgovora. 🙂 

Selma je počela krojiti u Medici u Zenici na jednom od programa koje oni nude, a na ove časove krenula je krajem maja 2018. godine. Pored toga ističe kako se Medici ne pruža dovoljno prostora u medijima, s obzirom na jednu od činjenica da je direktorica iste proglašena ženom svijeta.

Ja sam krenula krajem maja, nisam startala sa grupom na vrijeme, pa sam nastavila nakon njih još dva mjeseca. Kurs traje ukupno četiri mjeseca, tri puta sedmično po šest sati. Učile smo od najboljih, majstorice Have i majstorice Nadže, a pomagala nam je i Emina. Mislim da se Medici Zenica ne pridaje dovoljno pažnje i podrške. Tamo rade fenomenalne žene koje nam mogu biti sjajni uzori. Pa direktorica Medike je proglašena za ŽENU SVIJETA, a loše je to popraćeno u javnosti. Mi cure se imamo na koga ugledati. Dobiti znanje džaba je fenomenalna stvar.

Na pitanje odakle naziv Torbejarabi odgovara:

  • Ja sam na moju sreću okružena super duhovitim ljudima. Takav je moj suprug Adis koji je smislio to ime. Hvala mu.

U samom početku bavljenja šivanjem, odlučila se za cekere prvenstveno iz potrebe da unese boje u svakodnevnicu. Pored toga, ističe kako mrz plastiku, te je ceker jedan odličan način u koracima za očuvanje okoliša.  Pored cekera, pravi i ruksake, torbe za yogu. Ide sa motom “izaberi platno, izaberi model” koji naručiocu Torbejarabi proizvoda omogućava da odabere za sebe najpraktičniji model, uklopljen u stil koji naručioc i nosi. Fora zar ne?

Kako zapravo funkcioniše naručivanje i izrada Torbejarabi unikatnih proizvoda?

  • Ako vam se svidi neki materijal, vi ga rezervišete, jer naručim samo malo materijala, tako da mogu izraditi jedan ili dva modela. Ukoliko vam se dopadaju modeli, ja vam sklopim i nudim kombinacije.
    Kontaktirati je možete putem fb stranice Torbejarabi koju možete pronaći klikom OVDJE. Torbe kao što ste mogli pročitati šalje i van BiH, tako da nema granica Torbejarabi.

Na pitanje kako je biti nošen od strane torbejarabi raje, govori kako dobije tremu, a zatim bude ponosna na sebe i sretna. Ukoliko niste znali, za izradu jednog cekera potrebno je četiri ili pet sati, u zavisnosti od osobe kojoj šije i kakav model odabere.

Koja je zapravo skrivena misija i vizija Torbejarabi brenda?
– “LET THE SUNSHINE IN!!!” – odogovara Selma. 

Sada odigrajte nagradnu igru i pregledajte i ostale unikatne poizvode na facebook stranici klikom OVDJE.

 

Piše: Ajla Heralić
(Dozvoljeno preuzimanje teksta isključivo uz kontaktiranje autora teksta emisija.pozitiva@gmail.com)
_______________________________________________

NAGRADNA IGRA: Da osvojite ceker “Krejzi žirafa” sa fotke, kliknite OVDJE i ugledaćete post na facebooku. Sretno! 🙂

Krejzi žirafa -Torbejarabi


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist