“Učiteljice, učiteljice-pogledajte…”


Sa šest godina dijete dobija prvog učitelja/icu. Onu osobu koja će ga prvi put primiti u školu. Koja će ga naučiti kako da napiše prva slova, te od istih formira smislenu rečenicu. Naučit će da je 2+2=4. Dobiće prva priznanja za svoj rad, onog najmanjeg u vidu „cvjetića“ ili „odlično“.Tokom školovanja ti isti profesori će se smjenjivati. Dolazit će novi, u penziju će odlaziti oni koji su ispratili dovoljno generacija i za sobom ostavili dovoljno ispisanih dnevnika. Neki će nam biti dragi, neki neće. I bez obzira na njih, njihov predmet ili ocjenu, njihova uloga ostat će ista. Pored prenošenja znanja postoji i ona podjednako važna. Da bude pedagog, oslonac, podrška, osoba na koju se moguće osloniti. Prvo, prema djetetu koje će se u početku vrtiti oko te isti osobe s onim: „Učiteljice, učiteljice, pogledajte…“, tražeći osmijeh, lijepu riječ, pohvalu, trebaju pokazati suosjećanje, strpljenje i pokazati da umiju, mogu i hoće.

Navest ću primjer mog malog osmogodišnjeg poznanika koji je želio doći u naše prostorije i gostovati na radiju. Želio je pričati, želio je po prvi put osjetiti  kako to izgleda i imao je samo jedan uslov- da ga ne pitam o školi i učiteljici jer će u suprotnom ustati i otići. Zašto? Zato što je on, na jednoj školskoj priredbi  stajao po strani dok su svi ostali istupili naprijed.  Zato što je on očekivao da će ipak prozvati njegovo ime, a nisu. Zato što je taj dan, jedno dijete, na jednoj školskoj priredbi, čekalo jedan papir na kojem je pisalo „Diploma“, a nije ga dobilo.

U odnosu između nastavnika i učenika lopta se konstantno prebacuje sa jednih na druge. Nastavnici krive djecu govoreći kako dolaze sve gore generacije, a učenici pak nastavnike koji nemaju razumijevanja. Ovom prilikom napravili smo usporedbu u odnosu učenik-nastavnik nekad i sad.

„Odnos učenik-nastavnik nije se promijenio mnogo koliko način života i uslova rada. Nismo odmakli daleko od načina rada od prije 20 godina. Iako je tehnologija napredovala mi još uvijek radimo u otežanim uslovima. Kao dugogodišnji prosvjetni radnik mogu napraviti poređenje u odnosu između  učenika  i nastavnika, danas i od prije 15 godina. Najveći problem, kako profesora tako i učenika predstavlja socijalna situacija  u kojoj djeca žive sa svojim roditeljima. Učenici se nisu puno promijenili,  međutim prosvjetni radnici moraju biti svjeni uslova u kojima rade učenici i prema tome formirati način rada. „ –  povodom ove teme izjavila je dugogodišnja nastavnica osnovne škole „Alija Nametek“, Bernisa Pašanbegović.

Naša sugovornica istakla je kako se u radu sa djecom posljednjih godina, fokus stavlja na problematične učenike, te njihovo sankcionisanje u nastavi. Informacije koje dobijamo iz crne hronike samo nam trebaju biti pokazatelj stanja u kojem djeca žive i  odrastaju. U takvim okolnostima teško je učiti, raditi i nositi se sasvim problemima koje imaju porodice. Iskustvo naše sugovornice pokazuje kako učenici koji žive upravo u takvim porodicama, svoje negativne emocije ispoljavaju na časovima, prema svojim kolegama a nerijetko i učiteljima, te kako učitelji trebaju pomoći takvim učenicima i pokazati razumijevanje za njihovo ponašanje, ohrabriti ih, a ne samo kažnjavati.

Školujemo se od 6 godine. Od tih početaka pa do kraja školovanja, zamislite koliko osoba utječe na izgradnju tvoje ličnosti, na samopouzdanje jednog tinejdžera,  “ocjenjuje te“ i koliko njih ostavlja pečat na papiru tog istog odrastanja. Na kraju krajeva, djeca neće uvijek pamtiti ocjenu. Vremenom zaborave i iz čega i kad su je  dobili. Ostane ono što ste ga zaista naučili i kakva  ste čovjek prema njemu bili. Ja recimo, sad ne pamtim koje mi je ocjene profesor upisao  u  dnevnik 2015. ,ali se sjećam trenutka u kojem mi moj tadašnji profesor, nakon previše mojih izgovorenih „MUST“ u prezentaciji, govori kako se u životu baš ništa ne mora. Budite takvi ljudi, takvi životni učitelji. Potrebni ste.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist