Saira Čandić: Grafički dizajn daje priliku kreativcima


Saira Čandić je student završne godine Grafičkog dizajna i multimedija u Sarajevu. Kao buduća dizajnerka, mladima je poručila da nikada ne odustaju, te da su kreativnost i kontinuitet jedne od najvažnijih stavki koje vode do uspjeha.

 

„Moje interesovanje za grafički dizajn počelo je poprilično davno. Ja mislim da je to bilo još uvijek u srednjoj školi, zapravo uz mog tatu. On je uvijek insistirao da mu baš ja dizajniram omote za albume, postere, najave za svirke, iako ja tada nisam znala ni otvoriti photoshop.“ – prokomentarisala je Saira svoje početke i prvi susret sa grafičkim dizajnom.

Danas, kada tehnologija preuzima i kada se poslovne prilike pronalaze u svim sferama tehnologije i interneta, grafički dizajn je nešto što privlači mnogobrojne mlade osobe. Kroz ovaj posao, lako se može izaziti kreativnost, a sam posao je u potražnji. Saira kaže da je najbitnije ostati motivisan, kroz cijelo školovanje, i uvijek biti radoznao. Osim toga u današnjem vremenu postoje mnogi načini sticanja znanja.

„Diploma je jako korisna stvar, ali znanje je po mom mišljenju ključno. Dakle, kreativnost, vještine, ideje su ono po čemu se svako od nas izdvaja. Po meni je konstantan rad na sebi najvažniji, dakle, čitanje, istraživanje, igranje i eksperimentisanje sa različitim programima i metodama.“ – odgovorila je Saira na naše pitanje o važnosti diplome i samog znanja.  

U razgovoru sa mladom budućom dizajnericom, spoznali smo da je grafički dizajn jako cijenjen jer donosi jednu snažnu poruku. Također, grafički dizajn nudi raznolikost. Svako ima drugačiju maštu i može stvoriti drugačiju ideju.

„Super je stvar što se nikada ne moramo opredijeliti za isključivo jednu stvar, zapravo mislim da je slučaj kod većine grafičkih dizajnera da se, takoreći, rasprše u nekoliko sfera kako bi se dovoljno i dokazali i ispoljili. Za sve mlade dizajnere, moj najveći savjet je da ne odustaju od svojih ideja i ambicija, te da se ne boje uploviti u bilo koju sferu, iako im to na prvu možda djeluje teško ili nezamislivo, ali iznenadili bi se gdje bi se sve pronašli.“ – izjavila je Saira Čandić za Radio Active.
Iako Sairin rad još uvijek nije toliko prepoznatljiv, obzirom da je tek na početku, ali ona se nada da će se ove godine to promjeniti. Početkom ove godine, sa svojom sestrom Asjom se prijavila na konkurs jednog sarajevskog brenda, te ušla u uži krug zajedno sa ostalim bh kreativcima. Saira napominje da je njena sestra upravo njena najveća ispiracija. Njihov zajednički rad uvijek je donosio najbolje ideje.
„Što se inspiracije tiče, vraćam se nekim izvorima inspiracije iz djetinjstva, a to su stari filmovi, glazba i vizuelni umjetnici koji su me inspirisali još kao dijete.“

Mnogo truda se mora uložiti, kontinuitet i želja je bitna u svakoj sferi života, tako i u ovom poslu, a što se tiče planova za budućnost Saira je pokazala veliku ambiciju. Trenutno je na završnim studijima, ali smo sigurni da će njeni radovi ubrzo biti svima dobro poznati.

“Trenutno mi je glavni cilj izvesti do kraja moj diplomski rad, gdje zapravo želim povezati grafički i po prvi put, barem u mom slučaju,  industrijski dizajn, to jest estetiku i funkcionalnost. Voljela bih da se oprobam i u 3D printanju, sa recikliranom plastikom. Što se tiče samog diplomskog rada, radim na nakitu inspirisanom oružjem za samoobranu i cilj mi je dizanje svijesti o seksualnom uznemiravanju žena u BiH, tako da se zaista nadam da će ovaj projekat uroditi plodom i da ću skrenuti pažnju na tu tematiku.“

 

Poruka za mlade jeste da ne odustaju od svojih snova i da se ne demotivišu, da rade sve što požele, pa makar to djelovalo teško, jer, kako Saira kaže, ne postoji stvar koja je za mlade nemoguća.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist