Povezanost ritmičke gimnastike i Zeničanke Selme Akvić


U Zenici živi jedna jako talentovana djevojčica koja se bavi ritmičkom gimnastikom, a njeno ime je Selma. Da li je znate?

„Ja sam Selma Akvić, imam 13 godina, pohađam OŠ “Meša Selimović” u Zenici i 8. sam razred, te odlična učenica. Bavljenje ritmičkom gimnastikom je moj hobi zadnjih pola godine, dok je prošlih 5 godina na tom mjestu bila sportska gimnastika. Pored gimnastike, slobodno vrijeme posvećujem prijateljima, porodici i čitanju knjiga.“ –izjavila je Selma.

Kada si počela trenirati ritmičku gimnastiku i kako se ta ljubav razvila? 

„Ritmičku gimnastiku počela sam trenirati prije pola godine, intenzivno u oktobru prošle 2018. godine. Počelo je time što sam sve moguće stupnjeve u sportskoj gimnastici prešla te bila na brojnim takmičenjima i postala državna prvakinja 2017. godine. Uzimajući u obzir da sam prirodno fleksibilna i da mi je to najdraži dio gimnastike, željela sam dugo vremena da počnem trenirati ritmičku gimnastiku i želja mi se ostvarila kada je pokrenut KRG “Čelik” u Zenici. Ljubav prema ritmičkoj gimnastici se razvila dok sam gledajući brojne snimke djevojčica i djevojaka koje vrijedno rade da bi ostvarile svoj san u ovom sportu, i ja poželjela da budem jedna od njih, sada i jesam.“ 

Selma trenira u klubu ritmičke gimnastike KRG “Čelik” , dok je prije trenirala u KG “Winner”.  KRG “Čelik” broji oko 50 članica, a trenira ih, kako kaže, njihova predivna trenerica Aida Bunjo. Za ovih nekoliko mjeseci rada, KRG „Čelik“ je učestvovao na 2 takmičenja (Pirueta kupu u Visokom i Mini kupu u Sarajevu) od kojih Selma izdvaja takmičenje u Visokom, gdje su, iako je to bilo prvo takmičenje na kojem su učestvovali, osvojili sjajne rezultate, pa tako i njena ekipa 1. mjesto.

Uslovi za ritmičku gimnastiku u Zenici su poprilično slabi i loši, za razliku od uslova u drugim dijelovima BiH, i nadamo se većoj podršci građana u našem gradu, a i gradonačelnika da dobijemo bolje uslove koje ćemo opravdati fenomenalnim rezultatima.“ – kaže Selma. 

Pored odličnih rezultata koje ostvaruje u školi i u gimnastici, Selma je i član Dječijeg parlamenta, te se već nekoliko mjeseci bori za jednaka prava sve djece u našem gradu.

Šta je izvor tvoje motivacije, ko je tvoj uzor i koji su tvoji ciljevi? 

„Koliko to god čudno zvučalo, jedina motivacija sebi, sam zapravo ja. Jer znam koliko god da ja gledam ostale dok rade ono što ja smatram da bih bila uspješna, to je potpuno nebitno dok ja ne ustanem, i počnem raditi na sebi i svojim snovima. Uzori u ritmičkoj gimnastici su mi Yana Kudryavtseva, Arina Averina i Dina Averina, i mnogo drugih odličnih ritmičarki. Moj cilj je, kao i svakoj osobi koja se trudi i trenira bilo koji sport, da budem uspješna i da nikad ne odustanem od onoga što želim, ali pored toga u cilju mi je da zadivim prije svega moju trenericu koja mnogo truda ulaže da bih prvo ja imala dobre rezultate, tako i ostali, a poslije nje, želim da zadivim sebe, svakom izvedbom i nastupom koji odradim.“ 

Selmina poruka djeci i mladima je da, koliko god ovo često čuju, nikada, ali nikada ne odustanu od svojih snova, jer ako ih oni neće graditi, ko će onda?

Tekst: Adna Agičević, časopis “Smišljam”


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist