Projekat “Pisma prijateljstva”


Projekat Pisma prijateljstva, čiji je rukovoditelj Slaviša Milenković, predsjednik Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac, je dio velikog projekta Podijeljenja prošlost – zajednička budućnost. Projekat finansira Evropska unija preko Omladinskog komunikativnog centra iz Banja Luke.

Podijeljenja prošlost – zajednička budućnost je projekt koji globalno sprovodi konzorcijum od 18 partnera. Naime, dio projekta koji će se realizovati na relaciji Zenica – Kruševac, pod nazivom Pisma prijateljstva putuju između Kruševca i Zenice, čija je tema mir i pomirenje na prostoru Zapadnog Balkana , a sastoji se iz dva segmenta. Prvi segment projekta je razmjena pisama na određene teme između mladih ljudi iz Kruševca i Zenice.

Mladi autori će pisati o mogućnostima za zapošljavanje, dilemi “otići ili ostati”, zdravim stilovima života, uključivanju u politiku i sličnim temama. Predviđeno je da se razmijeni ukupno 20 pisama koja će biti objavljena na portalima KruševavPress.com i Zenicablog.com, kao i na portalu Prijateljstvo.com koji je pokrenut i registrovan za potrebe projekta.

Ono što je nama bilo interesantno i što BNP Zenica već godinama Zenica pokušava da realizira uz suradnju sa brojnim subjektima iz nevladinog sektora jeste da afirmiraamo sve projekte koji imaju društvene dimenzije. Ovaj projekat zasigurno jeste. Ovo je projekat koji se bavi pitanjem i problematikom mladih.  Afirmacijom između ostalog jedan od tematskih okvira je utjecaj kulture i ono što je najvažnije, on na kraju ima umjetničku, odnosno pozorišnu komponentu. Krajem maja, početkom juna imat ce scensko prikazivanje – rekao je Hazim  Begagić, direktor BNP-a Zenica.

 

Projekat Pisma prijateljstva traje šest mjeseci i beće završen sredinom juna 2019. godine, te će predstava biti izvedana krajem maja u Kruševcu, a početkom juna u Zenici.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist