NisiSama!


 BUDI HRABRA, NISI SAMA!

U emisiji “Youth can” ugostili smo članice tima “NisiSama”, prvog vršnjačkog portala u BiH u borbi protiv nasilja nad djevojkama i djevojčicama.

Pozvali smo članice Adnu Razić, Lamiju Abazović, Fatimu Huseinspahić i Nedžlu Karalić kako bi sa nama podijelie divnu priču i  dokazale da ne trebamo čekati određeni broj godina  da bi nešto poduzeli i postigli.

 

• Ko čini tim “NisiSama” i kada je nastao?

„ NisiSama je  tim od 5 djevojaka, 4 djevojke od 15 Godina i jedne djevojka od 27 godina. Nastale smo 2017. u okviru “16 dana aktivizma nesigurnosti borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama”.
Kao tim, nastale smo iste te godine na Ideatonu u Sarajevu, gdje smo sve svoje ideje spojile u jedno idejno rješenje. “

• Zašto baš “NisiSama”?

“Zbog želje za kreiranjem zajednica, osnaživanje djevojake i svih onih koji žele biti dio promjene, naziv tima na istoj web stranici je upravo NisiSama (https://nisisama.ba). Naziv je simbol tako da samo njegovo izgovaranje nosi poruku.  Mi smo prije godinu dana imale ideju, želju, ambiciju i snove i vjerovale smo da ćemo uspjeti, a sada sve ono što smo željeli se upravo i ostvaruje. “

• Da li ste naišle na poteškoće prilikom pretvaranja svoje ideje u djelo?

Prilikom kreiranja i ostvarivanja naše ideje naišli smo na puno poteškoća i prepreka. Na prvim sastancima sa super Majom  dobile smo toliko ideja da nismo znale kojim putem putem krenemo. Bile smo potpuno izgubljene. Međutim, zahvaljujući istim ljudima vodili su našu ideju koja je rezultirala “prvim vršnjačkim portalom u BiH”.
Sa sigurnošću, za vrijeme NisiSama proces kreiranja stranice i gledanje njenog napretka bio je najljepši dio godine.

• Zašto drvo kao simbol weba “NisiSama”?

“Prilikom kreiranja stranica tražili smo način kako kroz logo prikazati ideju i prenijeti poruku na društvo. Prvobitni logo bio je plavo-rozo srce sa tekstom NisiSama te nije imao posebne simbole. Obzirom da je osnovni cilj kreirati zajednicu, upravo je drvo na koje predstavlja zajednicu onih koji žele promjenu.   Drvo sa jakim korijenjem je stablo koje je čvrsto i koje će sigurno rezultirati kvalitetnim plodom.”

 

Za kraj, ove mlade djevojke su nam poručile:

U jedinstvu leži naša snaga, zajedno smo jači, zajedno mijenjamo svijet. Nema granice koju ne možemo dostići, ako se držimo zajedno. Upravo zato uvijek kažemo – budi hrabra, nisi sama!

Ako želite da podržite “NisiSama” ili saznate nešto više o njima, učinite to na njihovom profila ili na njihovom službenom web-u!


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist