Znaš li razvit pitu?


Danas smo na jednom predavanju analizirali. „Die Marquise von O…“. Bilo mi glupo ime na prvu, nisam ni pretpostavljala da će takve rasprave da otvori. Radi se o ženi, Markizi, koju je, tokom opsade njenog dvorca, silovao ruski vojnik, dok je bila bez svijesti. I zatrudnila je. I roditelji su je izbacili iz kuće jer je trudna, ukaljaće ugled porodice, ne daj Bože, iz bogate je familije bila. I otjeraše je trudnu, i ona objavila članak u novine da traži oca djeteta, preko novina, da joj se javi, da to ne bude dijete sramote. I došao je taj vojnik, što je silovao, došao joj na vrata, da je ženi. Heroj svih ljudi, heroj ženskog srca tužne Markize, koju je silovao. I tako se ona morala za njega udati, jer, čast da bi sačuvala. I osta nesretna do kraja života. Kažu jedni na raspravi, žena je kriva, bogzna šta je nosila na sebi, pa je on morao da je pogleda, dok je bila u nesvijeti. Kaže žena kriva 100%. Žena kriva, jer je dala oglas u novine, da se javi nepoznat otac njenog djeteta. Žena kriva, zato je i otjerana od kuće, nek se, kaže, snalazi. Nije ovo napad na muškarce, uopšte. Nego na konzervativna razmišljanja, koja govore o tom, kako je u današnjici žena podređena muškarcima. Nemojte mi samo na osmi mart mislit o ženama i na žene, poklanjat im cvijeće i mazat oči.

Čula sam i za slučaj, gdje, kada žena više od muškarca zarađuje, ona mora hitno dati otkaz, jer pobogu, gdje to ima da slabiji pol zarađuje više novca od jačeg. Nemojte. Žene, kaže… Slabiji su to pol. Po vjerama stvorene od rebra muškarca, po nauci po nekim prirodnim zakonima, xx hromosomima, po plemenima, samo da bi rodila, a po nekim muškarcima, samo da bi kuhala. Nije osmi mart samo ruža, karanfil, orhideja i najjeftinija Milka čokolada (ali obavezno Milka). Osmi mart je da pokaže, da nije samo osmi mart dan za poklončiće. Svaki dan je dan za poklone. A pokloni se daju onima, koga se voli. A onaj, koga se voli, taj se i poštuje i ljubi. I njeguje i miluje, svaki dan, svaki sat, svaki minut. Vjeruj mi, ako si muškarac, ti ovo ne bi ni čitao, da ti mame nije, koja te rodila. Na kraju krajeva, sve ljude na svijetu dosad, rodila je žena.

I nemoj da bi više ikad rekao, ako znaš razvit pitu, možeš se udat. Žena je da se voli i da te voli, a ne da kuha da bi se voljela.

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist