Nije važna nagrada koliko je važno prijateljstvo koje se stekne


Učenice Druge gimnazije u Zenici su svojim radom i trudom osvojile 2. mjesto na takmičenju koje je organizovao Centar za kulturu „Yunus Emre“ iz Turske. Svojim zalaganjem i podrškom profesora, ali i svojih kolega iz škole, grupa od 5 djevojaka su pripremile kratku autorsku predstavu kojom su se predstavile na takmičenju.

 

“Nakon što je poziv došao na mail, naš profesor turskog jezika nam je predložio da pokušamo, svidjelo nam se i vidjele smo da je to prilika za pokazivanje i znanja tuskog ali i glume, Adna i ja smo napisale scenariiji, a nakon toga i sve to snimile.“ izjavila je Ajna Muharemović za Radio Active.

Adna Lužić i Ajna Muharemović su napisale komad koji su kasnije sa svojim kolegicama i odglumile. Priznaju da nije bilo lako smisliti i napisati detaljan scenario i to na turskom jeziku.

Radi se o 4 studentice, koje žive zajedno u stanu. Jedna od njih je umjetnica, druga štreberica koja samo uči, sa njima je i šminkerica koju najmanje zanima fakultet, kao i djevojka koja ih stalno miri kada su u svađi. – dodala je Adna.

Pored svih briga i nesuglasica, predstavu čini komičnom i dosadna komšinica koja se mješa u njihove živote. Autorke teksta su htjele prikazati svakodnevni život ovih djevojaka, ali i poslati poruku o različitosti i prijateljstvu.

„Kroz rasprave su shvatile da iako su različite vole se i mogu živjeti zajedno, a posebno je zanimljivo bilo glumiti.“

Kao i u svakom poslu, teško je biti inicijator, stvoriti ideju i skupiti ekipu koja želi nešto uradili jednako kao i vi. Učenice drugog i trećeg razreda su uspjele i bez prethodnog iskustva ostvariti svoju želju, pa čak i osvojiti zavidno mjesto na ovom takmičenju.

„Bilo je naporno, izostajale smo iz škole ali smo uspjele. Pomogli su nam profesori koji su nas podržavali i pomagali i što se tiče scenarija, ali i cijele predstave.“ – naglasila je Hana Alić koja je glumila Deniz, djevojku koju zanimaju samo izlasci i zabava.

Čitav proces nije bio nimalo lagan, ali su uz jaku podršku uspjele. Osim profesora, u susret im je izašla u uprava BNP-a ustupivši im prostor u kojem su mogle snimiti svoj komad koji je bilo potrebno poslati komisiji.

Bilo je potrebno poslati snimak predstave koja je po mogućnosti trebala biti autorska i naravno na turskom jeziku. Nakon što su nam javili da smo prošle taj krug, svaki dan smo imale duge pripreme. Finale se održalo 11.3.2019. godine u Domu Armije u Sarajevu. Tamo je bio žiri, kojem se svidio naš komad i osvojile smo 2. mjesto među mnogobrojnim takmičarima. – dodala je Ajna.

Djevojke kažu kako jako vole turski jezik, zato su se i odlučile i za ovu srednju školu i za ovaj projekat. Sa nama su podjelile svoje mišljenje i iskustvo kada je u pitanju učenje turskog jezika.

„Nije mnogo težak turski jezik, najbolje se uči uz serije, ali potrebno je usavršiti  i gramatiku.“

Pitali smo ih i koliko su važne aktivnosti koje se sprovode u sklopu nastave, ali i one van nje, te šta je njima donijelo njihovo iskustvo.

Vannastavne aktivnosti su jako važne, ali se ne smije dopustiti da se zapostavi škola, mora se napraviti balans. Također, i da ne bude neke nagrade, ima nešto bitnije – a to je prijateljstvo i pozitivna energija koju smo dobile ovom aktivnošću. Imamo i volju i želju, zato i pored teških proba, nikad nije bilo nesporazuma i negativnih stvari. – izjavila je Ajna tokom emisije Standby.

Ova ekipa učenica je u isto vrijeme, osim na sceni, bila aktivna i iza scene. One su i autori scenarija, redatelji, kostimografi i scenografi. Dakle, upravo ovakve mlade ljude treba podržavati i u njihovim budućim aktivnostima i projektima, kojih će zasigurno biti mnogo. Za početak nastavit će se baviti glumom.

Pripremamo jednu predstavu koja će se vjerovatno prikazati za Dan škole, a prijavit ćemo se s tim komadom i na festival u Konjicu. Također, ove godine dolaze naši prijatelji iz Turske kojima ćemo pokazati Zenicu, ali i naše znanje iz turskog jezika. – dodale su za kraj naše gošće.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist