Nizama Patković o promjenama koje su moguće


U emisiju Frekvencija pozitivnog ugostili smo predstavnicu, ali i fasilitatoricu Nizamu Patković, iz Centra u zajednici Orahovica koji je nastao zbog želje mladih za prostorom koji bi bio posvećen samo njima. Najviše što ih je podstaklo da naprave nešto ovako jeste to što su znali da bi mogli napraviti nešto zanimljivo i kvalitetno, što će im svima koristiti. Svi su bili iznenađeni, ali i zadovoljni inicijativom i rezultatima.
RadiYo Active: Koji je vaš cilj?
“Cilj centra je edukacija, druženje, neformalno obrazovanje i podsticanje mladih na razmišljanje. Pored toga, centar nudi kurseve engleskog i njemačkog jezika, rad na računaru, AutoCad i Solidworks, radionice i seminari za žene i mlade, te neformalna druženja. Međutim. prvobitno su planirani kursevi jezika i rada na računaru, a ostale ideje su se predlagale na zajedničkim sastancima.”

“Ovo mi je prvi put da radim kao fasilitator, ali je jako zanimljivo iskustvo. Bilo je neobično na početku da vas neko naziva učiteljicom, ali mi je sada to simpatično i drago mi je kada vidim lijepu interakciju sa djecom i mladima.”

“Uvijek smo spremni na nove ideje, i redovno kontaktiramo organizacije koje bi mogle držati radionice i seminare u centru. Također, trenutno pripremamo neke nove projekte koje ćemo uskoro prezentovati” – rekla je Nizama.

RadiYo Active: Kako je proteklo svečano otvaranje Centra?
“Otvaranje je proteklo opušteno, srdačno, sa dosta zvanica i u ugodnoj atmosferi” – istakla je Nizama uz osmijeh na licu.
RadiYo Active: Jedna posebna vaša aktivnost u Centru jeste posjeta nanama u Orahovici. Kako vi gledate na to i kako su mještani Orahovice prihvatili?
“Priče generacija je relativno novi projekat koji je zaživio i dobio odličan odaziv. Ideja je posjetiti starije članove naše zajednice, obići ih, popričati s njima i prenijeti te pouke na profilima Centra na društvenim mrežama. Lično sam jako zadovoljna sa posjetama i mislim da je jako zanimljivo da se na ovaj način približimo drugačijim razmišljanjima.”
Centar u zajednici Orahovica, trenutno ima 4 fasilitatora, dok je uzrast članova od 12 do 26 god. Za sve one koji se žele pridružiti Centru, dovoljno je da dođu u Centar u terminu kursa ili seminara. Nikakva prijašnja registracija nije potrebna. Kursevima mogu prisustvovati svi mladi, potrebno je imati samo dobru volju.
“Želim da poručim mladima da je promjena moguća, i da mladi, kao što je slučaj u našoj zajednici, mogu napraviti mnogo dobrih stvari kada oni preuzmu vlast u svoje ruke” – Nizama Patković

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist