Unikatni AMULET medaljoni Sanele Čičkušić



Piše: Amila Heralić

Prepustiti se mašti i dopustiti joj da nas vodi kroz svijet kreativnosti, s ciljem stvaranja umjetničkih djela, siguran je put do ljudskih srca željnih ljepote.

AMULET medaljoni koji su satkani od niti ljubavi, sreće i zadovoljstva, nastali su kao rezultat mašte Sanele Čičkušić, kojima se cijela Bosna i Hercegovina može ponositi.


Medaljoni predstavljaju ručni rad. Izrađeni su vezom, pamučnim koncem ili srmom na lanenom platnu ili panami. Podloga medaljona, kao i lanac su izrađeni od metala, cinka, bronze ili bakra, kože i drveta.
Najčešće su motivi tradicionalni sa simbolima ćilima, geometrijski ili floralni, a mogu biti izrađeni i po ličnim željama kupaca.

Tehnike koje se koriste prilikom izrade medaljona su krstasti bod, riblja kost, omčasti bod, uzlani bod i sl.


Medaljon dolazi upakovan u kutiju sa logom, što možete vidjeti na slici ispod.

“Kroz Amulet nastojim da prenesem ljubav koju gajim prema tradiciji i kulturnom naslijeđu. Pri izradi medaljona koristim stare tehnike i motive koji se nalaze na odjeći, ćilimima, ponjavama, kao i motive koji se nalaze na narodnoj nošnji. Motive prenosim na moderne modne detalje, te na taj način doprinosim očuvanju tradicije.”

Na slici se nalazi Sanela Čičkušić, umjetnica koja doprinosi očuvanju tradicije kroz Amulet.

Amulet medaljoni putuju svijetom


Australija, Amerika, Iran, Njemača, Austrija, Danska, Turska samo su neke od zemalja u koje su stigli Amulet medaljoni i koji prenose dašak naše tradicije.

Joan Baez je jedna od čuvara medaljona Amuleta.

Službenu AMULET stranicu možete zapratiti na Facebook-u i Instagramu.

Neke od rukotvorina Sanele Čičkušić možete pogledati u galeriji.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist