POZITIVA: Zalutala u svijet boja! Znate li za umjetnički kutak?


Piše: Ajla Heralić (Pozitiva/ Pozitivawe)

Vjerujem da u Zenici ima kutaka koji nude umjetnički izražaj, samo treba šetati. Zavisi iz koje perspektive gledate. Prošli ste bezbroj puta potezom od Jugoplastike do Zeničanke, ali da li ste uočili umjetnički kutak? Jeste se usudili prošetati kreativno uređenim prolazom i otkriti svijet boje i slika?

Radi se o Udruženju „Naš most“ Zenica, koje je posvećeno vjerovali ili ne, aktivizmu penzionera, tačnije osoba treće životne dobi. Do Udruženja kroz prolaz vas vode natpisi kao što su „Do what makes your soul happy“, „Budi sretan“, „Nasmij se“, „Pleši“, „Vjeruj“, “Nasilje je glupo”…

I odjednom ste tu, u Udruženju, okruženi sa stotine slika, ne znajući koju sliku prije da pogledate. Kako volim boje i slikarstvo, te i sama slikam, za mene je ovo bila oaza mira i ispunjenja, malo skrovište. Sačekajte, ne morati biti ljubitelji likovne umjetnosti kako biste uživali u ovom prostoru, čim kročite vjerujem da ćete željeti tu provesti neko vrijeme, a možda čak i slikati.

Šetkajući se, zalutala sam i došla upravo kada su imali školu slikanja, i naravno nisu me se mogli riješiti, ostadoh ja na času. Hvala! 🙂

Škola slikarstva

Ponedjeljkom, u umjetničkom kutku na adresi Maršala Tita 22 u Zenici, okupljaju se osobe treće životne dobi kako bi učili o slikarstvu i slikali u sklopu škole slikarstva koju vodi profesor Nek Art.

Škola slikarstva sa profesorom, Nek Art

Pozitivka je u ponedjeljak, 20.05.2019. godine, provela ugodno druženje sa polaznicima škole slikanja u Udruženju “Naš most”, te čula više o osnovama slikarstva i skiciranju slike prije samog početka slikanja, baš ono o čemu uči svaki polaznik koji dođe na prvi čas, te počinje sa slikanjem.

Časovi se održavaju svakog ponedjeljka u dvije grupe, i to u terminu od 11:00 do 14:00 sati, te od 15:00 do 19:00 sati. Nerijetko u ugodnoj atmosferi učenici bivaju inspirisani i povremeno ostaju duže kako bi udahnuli život platnu svojim kistovima.

Udruženje „Naš most“ Zenica okrenutno ka osobama treće životne dobi

Udruženje „Naš most“ Zenica osnovano je 2012. godine sa ciljem da okupi penzionere, odnosno osobe treće životne dobi kako bi svoje slobodno vrijeme aktivno i korisno provodili u likovnoj galeriji Udruženja. Od samog osnivanja i desetak članova, danas udrušenje broji prreko stotinu članova, a iza sebe ima desetine organizovanih likovnih kolonija kako u Zenici tako i širom BiH.

Predskednica Udruženja “Naš most” zenica, Zdena Šarić – Pisner

Radi se o aktivizmu osoba treće dobi, što nije baš popularno u Zenici, kao ni u BiH. Možda se penzioneri ne čini interesantnim, jer obično smo mi u trećoj životnoj dobi nervozni, idemo na živce, bolesni i niko nas ne tretira baš posebno niti se mogu pronaći aktivnosti isključivo namijenjene za ovu dob. Iz tog razloga smo mi odučili i sami se organizovali, jer nama je ponekad hrana za dušu bitnija od one koju jedemo, govori predsjednica Udruženja „Naš most“ Zenica, Zdena Šarić Pisker.

Udruženje pored škole slikanja, sprovodi još nekoliko projekata od kojih je noviji projekat Art Kvart koji realizuju u saradnji sa Udruženjem „Naša djeca“ Zenica. Art Kvart prostor je u sklopu stare austrougarske zgrade, na adresi oba Udruženja, Maršala Tita 22, gdje se organizuju muzičke izvedbe, promocija knjiga, izložbe i drugi kreativni sadržaji.

Ukoliko do sada niste, prošetajte do umjetničkog kutka, popijte kafu sa članovima Udruženja „Naš most“, a ukoliko Vas zanima škola slikarstva u istu se možete uključiti. Iako se radi o Udruženju posvećenom aktivizmu penzionera, dobrodošli su svi koji žele nešto novo naučiti.

Za Pozitivku je ovo bilo prelijepo iskustvo, ovo je ujedno i način da uradite nešto za sebe, da se posvetite sebi i odmorite te budete spremniji za svakodnevnicu.

Pronađite više fotografija i priča “Hodajuće pozitive” i zapratite fb stranicu POZITIVA, te instagram Pozitivawe.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist