Otvorene prijave: Omladinska razmjena u Švicarskoj!


Aplikacija „Mi činimo demokratiju“ za učesnike iz BiH

Ciljevi sastanka

Želimo napraviti promjenu i istražiti načine pristupa demokratiji za sve!

Organizacije mladih i društvo u cjelini mogu imati koristi samo od toga da njihovi aktivni članovi budu što je moguće aktivniji. Nažalost, još uvijek postoje različite grupe mladih koje se suočavaju s preprekama u pristupu omladinskim organizacijama i učestvovanju u demokratskim procesima.

Dok se sastanak za razmjenu bavi nedovoljno zastupljenim grupama, poseban naglasak je stavljen na korištenje sinergije između Švicarske, zemalja Zapadnog Balkana i njihove dijaspore u Švicarskoj kako bi se podržalo interkulturalno razumijevanje u radu s mladima.

Sastanak ima za cilj da poboljša inkluzivnost omladinskih organizacija u Švicarskoj i Zapadnom Balkanu kroz smanjenje predrasuda prema marginalizovanim ili nedovoljno zastupljenim grupama. Aktivnost se fokusira na razmjeni znanja, kao i na izgradnju kapaciteta na inkluzivnom učešću uključenih učesnika, što dovodi do jačanja mreže i izgradnje održive saradnje. Aktivnost vodi međunarodna grupa omladinskih radnika sa ekspertizom o interkulturalnom razumijevanju, nediskriminaciji i aktivnom građanstvu za sve.

Organizatori

Sastanak za razmjenu koordinira Švicarski nacionalni savjet za mlade (SAJV-CSAJ). Pripremljen je u međunarodnom konzorciju partnera, uključujući Omladinski centar Perspektiva (Albanija), Institut za politički menadžment (Slovenija), Nasa djeca Zenica (Bosna i Hercegovina), Druga generacija (Moldavija). Zajedno sa Evropskom studentskom unijom, ovi osnivački partneri će pružiti iskusne trenere za sastanak.

U Švicarskoj, i-platforma je partner koji osigurava rad sa dijasporom, a okaj je uključen kao partner koji se povezuje sa lokalnim omladinskim radom u Richterswilu.

Dalji partneri koji služe kao koordinatori za zemlje koje podržavaju aplikante su KOM18 (Srbija), Omladinski centar (Sjeverna Makedonija), Radna grupa Ujedinjenih omladine (Kosovo) i NVO Prima (Crna Gora).

Sastanak se finansira uz pomoć movetia – exchange i mobility i Citoyennete programa Švicarske federalne komisije za migracije.

Detalji:

• Nema naknade za učešće i svi troškovi putovanja i smještaja pokriva SAJV-CSAJ.

• Sastanak se održava 15. septembra – 20. septembra 2019. godine (uključujući dane putovanja).

• Održava se u hostelu Richterswil u blizini Züricha, Švicarska. Polaznici će biti smješteni u spavaće sobe od četiri osobe. Pun pansion je obezbijeđen.

• Mjesto je dostupno i mi smo u mogućnosti da ponudimo i finansiramo specijalnu pomoć (npr. Lične asistente, prevodioce znakovnog jezika) u skladu sa potrebama učesnika. Vaš partner u zemlji (kontakt adrese vidi dole) će koordinirati sa SAJV-CSAJ kako bi se napravile potrebne odredbe koje će omogućiti vaše sudjelovanje.

• Letovi i aerodromski transferi u Švicarskoj će biti rezervirani i plaćeni unaprijed od strane SAJV-a: -CSAJ prema vašim potrebama kako je navedeno u obrascu za prijavu (link pogledajte dolje). Transfer do aerodroma u matičnim zemljama može se nadoknaditi od strane SAJV-CSAJ nakon predstavljanja Vaš partner u zemlji je spreman da vam pomogne u slučaju bilo kakvih nejasnoća.

• Nadalje, možemo pružiti finansijsku i organizacionu podršku kako bi dobili potrebne putne dokumente i vizu. Vaša prva kontakt tačka je partnerska organizacija vaše zemlje.

Detaljne informacije i program će biti dostavljeni svim odabranim učesnicima prije sastanka.

Zainteresovani? U slučaju da se uklapate u profila učesnika, molimo vas da se prijavite!

• Mladi od 18 do 35 godina koji su omladinski radnici/treneri u organizacijima civilnog društva

• Svi učesnici moraju znati engleski jezik kako bi mogli pratiti program

• Svi učesnici treba da prisustvuju cijelom događaju. Troškovi nastali za prisutnost učesnika za manje od 80% događaja će biti fakturisani za nastale troškove i neće dobiti certifikat kojim se dokazuje njihova prisutnost i stečene kompetencije

• Poželjna su iskustva u vođenju grupe kako bi se mogla podijeliti iskustva i širiti stečena znanja

• Najrazličitiji mogući skup učesnika je cilj organizatora da istraže mnogostruke aspekte uključivanja i isključivanja

Možete se prijaviti za učešće putem ovog obrasca

Rok za podnošenje prijava je 5. juli 2019. godine.

O rezultatima odabira ćete biti obaviješteni najkasnije do 15. jula 2019. godine. U slučaju odabira, Vaše putovanje će biti rezervirano prema vašim podacima u prijavnici najkasnije do 31. jula 2019. godine.

U slučaju bilo kakvih dodatnih pitanja ili potrebe za podrškom, obratite se koordinatoru vaše zemlje:

Aldin Vrškić – aldin.vrskic@gmail.com


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist