Velida Kulenović: Ne vjeruj na prvu, svakoj vijesti koju pročitaš


Jučer je održana prva od šest planiranih aktivnosti projekta „Aktivni RadiYo Građani“. Panel diskusija „Koliko smo medijski (ne)pismeni?“ okupila je mlade ljude u prostorijama Udruženja „Naša djeca“ Zenica koji su na temu medijske pismenosti razgovarali sa Velidom Kulenović.

“Zašto je medijska pismenost značajna? Upravo zbog te činjenice što su tradicionalni mediji pod pritiskom savremenih medija jednostavno na neki način bačeni u drugi plan i što ovi savremeni mediji – internet, društvene mreže „žive“ sa jednom generacijom koja kroz svoje obrazovanje nema adekvatna saznanja da uči ne samo o medijskoj pismenosti nego i da stiče znanja koja su im neophodna da bi kritički razumijevali sadržaj.” – izjavila je Velida Kulenović na početku same panel diskusije.

Zajedno sa publikom, Velida je govorila i na temu lažnih vijesti kao i senzacionalističkih naslova koji su danas prisutni u medijima.

“Činjenica je da smo danas sve više okruženi i izloženi plasiranju dezinformacija i lažnih vijesti. Ne kažem da su dezinformacije nova pojava, dezinformacija je bilo i u vrijeme i kad su postojali samo  tradicionalni mediji – štampa radio i televizija. I tad su lažne vijesti smišljane i plasirane da bi se uticalo na određeno mišljenje ili da bi se možda na neki način ispitala reakcija javnosti.” – dodala je Velida.

Prisutni su u opuštenoj atmosferi imali priliku slušati izlaganje gošće, ali i učestvovati u diskusiji, kao i interaktivnom sadržaju koji je za njih bio pripremljen.

Ja mislim da se malo rjeđe govori o izvorima i to odakle dolaze informcije, i da će ljudi češće uzeti zdravo za gotovo informaciju koja je lijepo upakovana, koja dobro zvuči i koja zvuči vjerodostojno. U suštini to neko kritičko razmišljanje treba biti glavno, jer kad posjedujemo te sposobnosti onda nam lažna vijest neće predstavljati problem.” – prokomentarisala je jedna od prisutnih tokom panel diskusije.

Mladi su danas jako izloženiji sve savremenijoj tehnologiji, kao i trendovima, koji im omogućavaju da se izraze kako žele. Svako od nas danas može imati svoj web site i na njemu objavljivati šta želi, ali isto tako svi mogu naći mnogobrojne informacije. S druge strane, starije generacije nailaze na poteškoće kada je u pitanju tehnologija, te se teže snalaze kada je u pitanju provjera informacija, jer su prije postojale samo jedne novine i vijesti kojima se vjerovalo.

Zahvaljujući internetu, društvenim mrežama i pametnim telefonima svi smo mi u mogućnosti da proizvodimo i plasiramo medijski sadržaj, što znači praktično da su internet i nove tehnologije donijele jednu revoluciju u medijima, koja je nezaustavljiva i koja iz dana u dan jednostavno grabi naprijed i vi apsolutno ne možete da budete svjesni koliko je to sve ubrzano. – dodala je na kraju Velida.

Ovaj informativni događaj je svim prisutnim omogućio priliku da se detaljnije edukuju o medijskoj pismenosti i da postave pitanja jednom od eksperata ove teme.

Pored toga, u sklopu ovog projekta, podržanog od strane Evropske unije, jučer je emitovana i emisija na frekvencijama Radija Active u kojoj je također gostovala Velida Kulenović, a već narednog mjeseca vas očekuje nova panel diskusija, nova emisija i novi gosti.

Kako biste saznali više o nadolazećim događajima pratite nas na facebook-u i instagram-u.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist