Šta predstavlja problem mladim u zajednicama?


Na aktivnostima projekta “RadiYo Streamed Activism“ radi se od mjeseca marta. Od tada pa do danas, učesnici su učestvovali na trodnevnom kampu o kojem smo prethodno obavijestili javnost, održavale su se mentorske radionice u 4 mjesne zajednice, te mjesečni sastanci.

Učesnici su na mentorskim radionicama naučili osnove novinarstva, a stečeno znanje  imali su priliku primijeniti i praktično, kroz snimanje izjava, montiranje priloga, pisanje autorskih članaka, pa i live program.

Sa druge strane, ekipe za debatu, dobile su upute o tome kako unaprijediti vještine govorništva, te kako argumentovano raspravljati, kritički razmišljati i lijepo se izražavati.

Nakon 3 mjeseca radionica u mjesnim zajednica, došlo je vrijeme da učesnici prezentuju i pokažu na čemu su to radili prethodnih mjeseci.

Naime, ovu i narednu sedmicu, u mjesnim zajednicama u kojima su se održavale radionice, organizovat će se javne debate.

Prva javna debata organizovat će se u srijedu 24.07. sa početkom od 16:30 u Domu u mjesnoj zajednici „Gradišće“.

Druga debata će biti održana u petak 26.07. u 17:00 u mjesnoj zajednici Orahovica.

U ponedjeljak 29.07. će biti održane i posljednje dvije debate i to od 12:00 u Perinom Hanu te od 19:00 u prostorijama udruženja „Naša djeca“ Zenica.

Dakle, debatanti će biti učesnici projekta Radio Streamed Activism, dok će njihovi kapiteni biti predstavnici gradskog debatnog kluba „Agora“, koji je jedna od aktivnosti udruženja „Naša djeca“ Zenica. Mladi će kroz debate u 4 mjesne zajednice debatovati na lokalne teme od važnosti za njihovu zajednicu.

Napominjemo, Radio Streamed Activism je projekat koji radi na osnaživanju mladih i povećanju njihovog angažmana u rješavanju problema i pitanja koja se tiču Zenice i njihovih zajednica, sa ciljem suzbijanja i prevencije nasilnog ekstremizma.

Sve ove aktivnosti nastoje dovesti do podsticanja mladih ljudi da daju svoja zapažanja o njihovom okruženju i da pozitivno utječu na društvene procese u svojoj zajednici.

Projekat je podržan kroz BHRI (Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative) program kojeg implementira IOM uz finansijsku podršku USAID-a.

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist