NAŠA DJECA u raju za djecu


Prije tri dana, 40 djece je zajedno sa 6 supervizora krenulo put dječijeg sela Pestalozzi. I već dva dana koliko su ovdje, vraćaju se u najranije djetinjstvo i oživljavaju uspomene.

Prvog dana djeca su obilazila selo i okreženje u kojem će boraviti naredne dvije sedmice, a potom su se i međusobno upoznali i saznali zanimljive činjenice jedni od drugima. Naučili su kako  da već od prvog dana vjeruju svojim drugarima, da surađuju i funkcionišu kao porodica.

Drugi dan djeca su upoznala 40 djece iz Ukrajine sa kojima će naredne  dvije sedmice biti na interkulturalnoj razmijeni. Potom su svi zajedno upoznali i  umjetnike iz različitih sfera umjetnosti koji su im prezentovali svoje talente, kako bi pokazali djeci zašto bi baš trebali izabrati njih kao osobe sa kojima će učiti narednih dana. Nakon radionica, slobodno vrijeme proveli su istraživajući selo kroz Treasure Hunt, te je jedna od grupa iz BiH odnijela pobjedu u ovoj igri.

U zavisnosti od svojih interesa, djeca su sa svojim vršnjacima iz Ukrajine i mentorima, učili o tome kako se izraziti pokretima tijela, kako biti performer, glumac i muzičar. Dali su mašti na volju i okušali se u pisanju tekstova, a neki od njih kažu da su ozbiljni tekstopisci.

Ovdje u Pestalozziju, djeca  pokušaju zaviriti u najdublje dijelove sebe i otkriti ko su zapravo. Prisjećaju se svog najranijeg djetinjstva, dok sada, u ovom momentu, u Švicarskoj proživljaju još jedno. Jučer su pjevali „Ide, ide patak“ – pjesmu koja je, kako kažu obilježila jedan period svakog djeteta, dok su danas zajedno sa umjetnicima pisali vlastite tekstove o njihovim, dječijim pravima.

Ovog popodneva igrali su odbojku, bacali su se u pjesku i dozivali jedni druge u timovima. Neki su po kućama pisali poruke jedni drugima, častili se čokoladama i dijelili ono što imaju.

Ali sve što ustvari pokušavamo da vam kažemo kroz redove ovog teksta, možete pročitati iz njihovih osmjeha.




Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist