Hana Kazazović: Stanite iza svojih riječi imenom, likom i djelom


Prošle sedmice je u ambijentu zeničkog Art Kvarta, održana druga po redu aktivnost projekta Aktivni RadiYo Građani. Gošća je ovog puta bila Hana Kazazović sa kojom smo razgovarali o važnosti medijske pismenosti i odgovornostima prilikom pisanja.

“Danas je vrlo teško ostati normalan, ukoliko smo medijski nepismeni. Mediji su svuda oko nas i svakodnevno primamo ogromnu količinu informacija. Često imam običaj reći da bi sve to izgledalo otprilike kao da ste žedni, a idete piti vodu ispod vodopada. Treba vam jedna informacija, a zasipaju vas ogromnom količinom informacija.”- izjavila je Hana na samom početku druženja.

Hana ističe kako je potrebno paziti se svih bombastičnih naslova koji pozivaju da se klikne na njih, te  svega onog što traži pažnju  jer su to portali koji su nastali da se svaki klik bilježi i da oni imaju zaradu od toga da vi uđete na određenu lokaciju.

Pored važnosti medijske pismenosti, sa Hanom smo razgovarali o njenom blogu Cyber Bosanka, odgovornosti pri pisanju i objavljivanju, te svemu onome što trebamo uraditi prije nego što kliknemo na čuveni klik publish.

“Ja u principu, od 2009. godine pišem blog Cyber Bosanka  koji je nešto kao svaštara. Tu ima svega onog što mene u nekom određenom momentu zainteresuje, inspiriše, iznervira i sve ono što mislim da treba da se podijeli sa ljudima. Meni je blog hobi, ja od njega ne živim i ne zarađujem. Sve što zaradim je nešto sporedno jer imam posao koji radim mimo svega. Na blogu sam pisala od preporuke knjiga, jer puno čitam do  predstavljanja ljudi. U posljednje dvije godine prošla sam 30ak gradova Bosne i Hercegovine, predstavila i radila intervjue sa 120 ljudi. Volim raditi putopise kada odem negdje u BiH i da predstavljam kutke u BiH koji su vrijedni da se posjete i vide.”

Hana kaže da je na počecima pisanja bloga, prije 10 godina, dobila koristan savjet kojeg se i dan danas drži, a sa svim prisutnim ga je rado podijelila.

“Nikad ne objavljujem ništa što ne bi mogla izjaviti u dnevniku u 19:30 ili da , recimo, to što ću objaviti stoji na jumbo panou sa mojim imenom i prezimenom na najprometnijem mjestu u gradu. Znači da uvijek budem spremna da stojim iza tih svojih riječi imenom, likom i djelom. I to je nešto što mene vodi svih ovih 10 godina, čak i kad pišem komentare, statuse, a posebno kada se radi o blogu. Vrlo je bitno voditi računa, kada pišete o nekome da je to nešto što biste toj osobi rekli u lice.”

Internet je dostupan svima, i iako je to jedna od prednosti, ponekad predstavlja i veliki problem. Kada kažemo “svima”, to podrazumijeva i one koji nemaju dobre namjere, pa smo svjedoci i govora mržnje na društvenim mrežama.

“Jedna moja poznanica je rekla da ne voli anonimnost jer je nije sramota svog mišljenja. I to je možda jedan od načina jer mi imamo poplavu anonimnih komentara, lažnih profila. Toliko je to uzelo maha, da te stvari zlostavljaju ljude da onii nemaju hrabrosti da bilo šta komentarišu jer ih anonimusi stave na stub srama.”- dodala je Hana tokom svog izlaganja na panel diskusiji pod nazivom “Odgovornosti prije klika – publish”.

Tokom ovog interaktivnog događaja, svi prisutni imali su priliku učestovati, postavljati pitanja i podijeliti svoje mišnjenje, a ono što nam je posebna čast jeste da je među njima bilo dosta pojedinaca koji su se izrazili kako se bave pisanjem i jednog dana bi željeli pokrenuti vlastiti blog.

Podsjećamo, projekat „Aktivni RadiYo Građani“ realizuje se uz podršku Evropske unije i bavi se rješavanjem i suzbijanjem problema nedovoljne medijske i informacijske pismenosti na području grada Zenice.

Izvor naslovne fotografije: Velida Kulenović


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist