Stefan Kokić: Muzika je okruženje kojem pripadam


Mlada nada sutrašnje muzike, Stefan Kokić ima 14 godina i završio je osnovnu školu KŠC “Sv. Pavao” Zenica, a pored toga ima završenu Osnovnu muzičku školu.

“Bilo je veoma teško uskladiti obe škole zajedno, ne bih imao toliko slobodnog vremena, ali nadam se da će to sada biti mnogo lakše u srednjoj muzičkoj.” – kaže Stefan

Pored klarineta koji svira već 6 godina, počeo se baviti i sviranjem drugih instrumenata. Klavir i gitaru je počeo svirati prije 2 godine iz znatiželje. Priliku da nauči svirati i te instrumente iskoristio je kada mu je brat počeo svirati gitaru, a rodica klavir.

“Dok sviram osjećam se kao da sam u nekom svom okruženju i da tu pripadam, a tako sam i odlučio čime ću se baviti u budućnosti.” – dodao je Stefan.

On ne prestaje sa usavršavanjem ovog zanimljivog hobija, ne samo sviranja klarineta nego i druga dva instrumenta, te je upisao Srednju muzičku školu, a kasnije planira i Akademiju. Za njegov instrument, kako kaže, nema puno takmičenja, ali je imao priliku sudjelovati na dva kantonalna takmičenja u Zenici i dva federalna takmičenja; jedno u Bihaću, a drugo u Livnu.

To iskustvo je bilo doista uzbudljivo, a na kraju ohrabrujuće zbog postignutih rezultata!” -prepričao je Stefan. Za ovaj instrument na početku nije bio zainteresovan, ali s vremenom postaje sve više i tako je zavolio klarinet. “Nekada bi bilo provokacija u vezi instrumenta, ali to me nije, niti će ikada sputavati od mog cilja.” – izjavio je Stefan u našem razgovoru.

Stefan je, također, jedan od 40 djece koja su ove godine učestvovala na interkulturalnoj razmjeni djece u dječijem selu Pestalozzi u Švicarskoj.

Stefan je ostavio i poruku za svu djecu ovog svijeta, a ona glasi: “U životu je najvažnije da se bavite onim što vas čini sretnim i što zaista volite, zato nemojte dozvoliti da vas itko spriječi u tome i da vas sputava od vašeg cilja!”

Tekst: Asja Babović, časopis “Smišljam”


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist