Mladi iz mjesnih zajednica odnijeli pobjedu na Javnoj debati


Nakon 6  mjeseci rada na projektu Radio Streamed Activism, te svih aktivnosti koje su učesnici uspješno savladali, došlo je vrijeme i za finalni događaj. Danas 21.9. 2019, godine na Maloj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici održana je Gradska javna debata.

Debatanti ekipa bili su mladi – predstavnici mjesnih zajednica u kojima su se radionice održale (Orahovica, Perin Han i gradski dio).

U periodu od 13:00 do 16:00h održale su se 3 debate, a nakon svake debate proglašen je pobjednik i najbolji debatant.

Tema prve debate bila je „Aktivizmom mladih moguće je promijeniti stanje u BiH“, a ekipa iz Orahovice (negacija) debatirala je sa ekipom iz gradskog dijela (afirmacija). Pobjedu u prvoj debati odnijela je afirmacijska ekipa.

„Radionice su najbolji vid aktivizma  u Bosni i Hercegovini“ bila je tema druge debate u kojoj je pobjednička ekipa prve debate debatirala protiv ekipe iz Perinog Hana. Pobjedu i u ovoj debati odnijela je ekipa iz gradskog dijela.

Finalna debata vođena je između najboljih debatanata iz sve tri mjesne zajednice, te javnih ličnosti – Emine Tufekčić, Zlatana Školjića i Seada Pašića. Tema finalne debate bila je „Mlade treba motivisati na društveno koristan rad bez novčane naknade“. Pobjedu u ovoj debati odnijeli su debatanti iz mjesnih zajednica; Adil Arapović, Selma Botić i Ibrahim Purić, koji su zastupali negacijski stav.

Nakon proglašenja pobjednika, svi prisutni imali su priliku pogledati dokumentarni film koji prikazuje kako su protekle prethodne aktivnosti projekta.

Debati je prisustvovao i Marko Šelić- Marchelo koji je sa prisutnima ragovarao o temama ekstremizma, radikalizma i aktivizma, te podijelio svoje lične stavove i iskustva.

Nakon toga je uslijedila podjela diploma učesnicima projekta, koji će svakako nastaviti da svojim trudom i vještinama koje su usvojili praviti promjene u svojim zajednicama.

Podsjećamo, Radio Streamed Activism je projekat koji radi na osnaživanju mladih i povećanju njihovog angažmana u rješavanju problema i pitanja koja se tiču Zenice i njihovih zajednica, sa ciljem suzbijanja i prevencije nasilnog ekstremizma.

Sve ove aktivnosti nastoje dovesti do podsticanja mladih ljudi da daju svoja zapažanja o njihovom okruženju i da pozitivno utječu na društvene procese u svojoj zajednici.

Projekat je podržan kroz BHRI (Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative) program.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist