Mladi govore o problemima mladih


Riješi problem mladih i kreiraj promjenu! Sa tom rečenicom su mladi pozvani da učestvuju u projektu.

 

Projekat „Siguran prostor za mlade“ okuplja mlade ljude u cilju skretanja pažnje na njihove probleme pri tom dajući im siguran prostor za predlaganje konstruktivnih rješenja. Projekat realizuje dio projektnog tima Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Zenici, a finansiran je od strane TPO fondacije u sklopu projekta NIRA lideri. Prije početka panel diskusije „Mladi govore o problemima mladih“, koja se održala jučer u Muzeju grada Zenice sa početkom u 18 sati, i prezentacije prijavljenih radova, imali smo priliku razgovarati sa Nerdžis Čapljom, koordinatoricom projekta.

„Ovaj projekat je pokrenut prije 4 – 5 mjeseci, u sklopu kojeg smo polagali jedan određeni seminar i nakon toga smo dobili priliku da napišemo projekat u cilju zagovaranja nekih lokalnih promjena. Ja sam se konkretno fokusirala na omladinske probleme, omladinske politike, odnosno koliko se one u suštini sprovode i na koji način mi možemo potaknuti rješavanje problema koji se tiču mladih u Zenici i Zeničko – dobojskom kantonu.“ – rekla je Nerdžis.

Nerdžis kaže da se radi o konkretnim problemima mladih, od onih u obrazovanju, uključenosti mladih u oblasti političkog aktivizma, političkog odlučivanja za pitanja koja se tiču mladih, do odljeva mozgova, problema visokoprocentne nezaposlenosti, itd.

„U sklopu ovog projekta imamo tri aktivnosti. Prva aktivnost je bila promotivna kampanja gdje smo zagovarali poruke koje bude mlade na aktivizam, zatim ova centralna aktivnost koja ima zadatak da mladi prezentuju probleme u našim lokalnim zajednicama u Zenici i Zeničko – dobojskom kantonu i da predlože određene promjene, rješenja i tome slično. Tu će sa nama biti i prof. dr. Spahija Kozlić i predstavnici Univerziteta u Zenici sa kojima ćemo moći zajedničkim putem da pokrenemo diskusiju. Sljedeća aktivnost će biti pokretanje nevladine organizacije. Ona se neće baviti isključivo omladinom, baviće se i kulturom, odnosno pitanjima kulture.“ – dodala je Nerdžis.

Svoj rad je predstavila Maja Grbavac koja je se na ovaj projekat prijavila sa idejom o formiranju Mreže studenata koja za cilj ima povezivanje studenata.

„Cilj Mreže studenata je da se studenti povežu, kako međusobno na nivou cijelog Univerziteta, tako i sa privrednim subjektima, kako bi studenti izašli sa studija puno spremniji za tržište rada.“, rekla je Maja.

Kao predstavnica mladih Maja je odgovorila na pitanje zašto je na ovakvim događajima slab odaziv onih o kojima se upravo razgovaralo, a to su mladi: „Nažalost jedina sam se prijavila. Žao mi je što je odaziv bio tako slab. Razloga je definitivno više i o tome bi se moglo polemisati. Generalno mladi su slabo motivisani, žao mi je pogotovo kada govorimo o studentima, što nisu okrenuti ka aktivizmu i interakciji.“

Maja misli da ima zanimljivu ideju i nada se da će u svojim kolegama naći odgovarajuću podršku i da će zajedničkim snagama pomoći studentima da obrazovanje dignu na veći nivo. Kaže da bi bilo zanimljivo i porazgovarati sa već postojećom Unijom studenata, da zajednički djeluju.

Elmin Fehrić, student treće godine Odsjeka za kulturalne studije na Filozofskom fakultetu, misli da je ovo dobra prilika za mlade ljude.

„Mislim da je ovo jako dobra prilika za one mlade ljude koji žele pronaći inspiraciju da urade nešto u svojoj lokalnoj zajednici. Mislim i da je dobra prilika za one koji već imaju inspiraciju da večeras mogu kroz jednu konstruktivnu diskusiju pronaći rješenja da realizuju svoje zamisli, a to bi trebalo biti u smjeru rješavanja problema u lokalnoj zajednici, svih onih problema koji se tiču i tište ili mladih ili svih stanovnika određene lokalne zajednice.“ – kaže Elmin.

 

Autor teksta: Dženan Pjanić


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist