“Torbejarabi” kutak u Zenici


Jutros je na Mokušnicama osvanulo jedno malo šarenilo. Naime, među posljednjim zgradama već nekoliko dana nalazi se grafit na kojem je prikazana gospođa koja šije; šije cestu, okružena je džunglom i glava joj je u oblacima. Upravo ovakav grafit je, moglo bi se reći, utjelovljenje kreativne kolaboracije a od danas i male radnjice koja nosi naziv Torbejarabi.

Pred radnjom zatičemo Selmu (Alijagić – Mehanović) u gužvi, i jedva čekamo popričati s njom o kreativnoj snazi iza imena Torbejarabi. Na najčešće pitanje – otkud baš naziv “torbejarabi”, odgovorila je kako je njen muž odgovoran, uz objašnjenje kako od općepoznate uzrečice “tobejarabi” nastaje nešto neobično.

Selma nam je također rekla kako je trećeg novembra godišnjica od otvaranja instagram stranice i prodaje prve torbe. Kaže kako je u ovih godinu dana uspjela prodati preko tri stotine torbi i ruksaka, ali ni sama ne zna tačnu cifru. Zaista impresivno uzimajući u obzir da su sve torbe i ruksaci ručni rad.

Kada smo pitali otkud baš pravljenje torbi Selma je na prvu odgovorila kako joj je “samo došla inspiracija” a kasnije je dodala i kako je često u gradu znala vidjeti “nekog prelijepog ali sa “promo” cekerom ili ruksakom, pa sam odlučila ponuditi nešto što bi tu lijepu kombinaciju nadopunilo.” Selma također napominje kako je diskretno počela baviti se ovim hobijem, “bez namjere da postane nešto veliko”. Narudže radi, kako kaže iz svoje kolekcije, ali ne i slike koje klijenti šalju jer želi zadržati pristupačne cijene.

Potrebu da se uključi u otvaranje ove radnje osjetila je jer želi da to bude mjesto gdje možeš doći, popiti kafu ili čaj, razgledati materijale, razmjeniti ideje, osjetiti kreativnu stranu koja vozi ovaj hobi i možda i sam biti kreativno inspirisan/a. Dakle, Torbejarabi kao kreativna inspiracija, kreativna podrška i na kraju suradnja između Selme i Amele (Hasanbegović).

Autor teksta: Kemal Alijagić


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist