Fondacija Schüler Helfen Leben proslavila 25. rođendan


Omladinska fondacija Schüler Helfen Leben obilježila 25. rođendan, a treća generacija polaznika Akademije za mlade lidere u civilnom društvu su proslavili diplome u rukama.

Povodom 25.godišnjice SHLa, u Pozorištu mladih u Sarajevu, prikazana je predstava koja je dobila brojne ovacije i oduševila sve prisutne.

Predstavom je, na simboličan način, prikazana cijela priča ove fondacije – od razloga posjete Bosni i Hercegovini i osnivanja ureda u Sarajevu, preko načina na koje su pomagali djeci i učenicima u tada ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini, pa sve do trenutnih aktivnosti koje sprovode mladi. Na pozornici su nakon jake poruke koju su poslali predstavom, pozvali polaznike treće generacije Akademije za mlade lidere u civilnom društvu koji su završili svoj put, barem što se pohađanja ove akademije tiče.

Svoje diplome preuzeli su i Amar Buljubašić i Amina Omeragić koji su ove godine jednomjesečnu praksu obavili upravo u našem udruženju i na taj način dobili su priliku da budu dio ekipe udruženja “Naša djeca” Zenica.

“Danas smo proslavili 25 godina fondacije SHL-a i ujedno iskoristili priliku da privedemo kraju jednogodišnji program SHL-ove Akademije za mlade lidere u civilnom društvu. Dakle, postoji godina dana intenzivnih treninga, intezivnog rada, a osamnaest ljudi iz Bosne i Hercegovine je dobilo svoje diplome čime su pokazali da su vladanje i vještine koje su u proteklih 12 mjeseci učili na Akademiji uspjeli primijeniti i u praksi i finalizirati svoje inicijative.” – izjavio je polaznik Akademije, Amar Buljubašić, nakon ceremonije.

Tokom predstave koju su prisutni gledali u punoj sali, glumci su poručili da je Schüler Helfen Leben bio tu za djecu i mlade Bosne i Hercegovine u teškim trenucima. Ova fondacija je počela svoju priču kao humanitarna organizacija kada je u ratnom periodu učenicima obezbijedila školski pribor i obnovila veliki broj vrtića. Danas funkcioniše kroz nekoliko programa i aktivnosti: razmjene mladih, omladinsko obrazovanje, omladinska politika, Akademija za mlade lidere u civilnom društvu i SHL kuća.

Tokom 25 godina fondacije Schüler Helfen Leben je uradila mnogo toga, podržala mnogo ideja, a danas to radi još jače sa željom da isto nastavi i u budućnosti. Sjedište Fondacije nalazi se u Berlinu, a jedino predstavništvo izvan Njemačke je ured u Sarajevu.

A šta je to Akademija za mlade lidere u civilnom društvu donijela Amaru i Amini?

“Zaista je teško reći u jednoj rečenici i nabrojati taksativno šta nam donese Akademija, ali ono što sa sigurnošću mogu reći je da su to prijateljstva, iskustva i definitivno motivacija da treba da nastavim da budem aktivan i koristan građanin ovog društva.” – uzbuđeno je izjavila Amina Omeragić za Radio Active.

“Danas smo, dakle, dobili te diplome koje bi značile da je ovaj program kao takav završen, međutim ono je tek jedan novi početak za nas.” – rekao je Amar.

“Moji planovi poslije Akademije jesu da nastavim da radim u lokalnoj zajednici, obzirom da mi je inicijativa takva da podrazumijeva da moje promjene budu dugoročne, ali naravno planiram da sarađujem sa drugim nevladinim organizacijama, da radim na određenim programima i definitivno vidim sebe u ulozi nekog projektnog menađera ili projektnog asistenta.” – dodala je na kraju Amina.

SHL slavi svoj 25. rođendan, a samo je u toku 2018. godine kroz programe ove fondacije prošlo preko 1000 mladih iz raznih gradova Bosne i Hercegovine. Dakle, na neki od programa se možete prijaviti i Vi! Više informacija potražite na web stranici SHL-a.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist