Mladi debatanti pokazali svoje umijeće debatovanja


Gradski debatni klub “Agora” je danas, 16. novembra, u prostorijama Gradskog muzeja u Zenici održao javnu debatu na tezu “Za Bosnu i Hercegovinu ulazak u Europsku uniju bi trebao biti sredstvo, a ne cilj”. Mladi članovi su debatovali na ovu tezu, te na taj način pokazali svoje znanje i iskustvo koje su stekli u proteklom periodu naporno radeći i proširujući svoje vidike u debatnom klubu.

 

“Članica sam debatnog kluba Agora od samog njenog osnivanja. Mi danas organizujemo javnu debatu na tezu “Za Bosnu i Hercegovinu ulazak u Europsku unije bi trebap biti sredstvo, a ne cilj”. Kao i u svakoj debati nije bitno naše lično mišljenje i naši lični stavovi, već šta nama nalaže teza koju zastupamo. Debate su veoma važne jer promovišu kulturu dijaloga među mladima i čine da razmišljamo iz drugog ugla i neke druge perspektive, jer nekada nije bitno samo naše lučno mišljenje, nego i ostale stvari.” – kaže Vildana Huseinspahić, članica debatnog kluba.

Današnju javnu debatu su podržali mnogi posjetioci, većinom djeca i mladi, što je pokazatelj da zapravo mladi žele da otkrivaju nove stvari, te se uče kulturi dijaloga i na taj način da donese bolje i zdravije promjene u svom društvu.

“Mislim da su debate odličan način da djeca i mladi saznaju nove stvari, kako bi se mogli bolje izražavati. Ja sam danas došla ovdje, kako bih čula nove informacije i iskustva koja bi mogla meni pomoći u mom izražavaju ili čak debatovanju” – kaže Nera, koja je svojim prisustvom podržala javnu debatu Agore.

Poslušajte i šta kaže još jedan član debatnog kluba, Ajdin Delić, zašto su debate važne i potrebne našem društvu:

 

Debatni klub Agora svojim radom i djelovanjem pokušava da u naše društvo unese saznanje o kulturi dijaloga, lijepog izražavanja i poštivanja tuđeg mišljenja. Današnja javna debata je bila pokazatelj i primjer svega toga, a ukoliko ste zainteresovani za debatu i kulturu dijaloga svakako se priključite njihovom debatnom klubu, jer kako kažu svi su dobrodošli.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist