“Don’t listen to the radio” podcast na RadiYo Active


Da, dobro ste pročitali, Radio Active ima svoj prvi podcast! Kao oblik emisije koji je na našem prostoru poprilično ignorisan, podcast predstavlja kombinaciju tona i slike u formu sličnu epizodičnoj radio emisiji, i najčešće se pojavljuje online. Ovaj naš podcast se bavi tematikom muzike.

 

Zašto baš muzika? Muzika zato što je upravo muzika ono što čini dio svačijeg identiteta, jer apsolutno svi mi slušamo neku vrstu muzike. Odlučili smo podcast razdvojiti na dvije strane: stranu koja se bavi ekstremnom muzikom i stranu koja se bavi indie/alternativnom muzikom. Svaka nova epizoda podcasta će se sastojati od nekoliko novih albuma iz žanrova koje pokrivamo i kršenja najstarijeg pravila – o ukusima se ne raspravlja! Koncept raspravljanja o ukusima nam se čini naročito zanimljiv jer nam otvara nove poglede i podstiče nas na kreativno mišljenje jer ukoliko nam se nešto sviđa (ili ne sviđa) dužni smo objasniti zašto.

Dakle, svaka epizoda podcasta će biti podijeljena u segmente u kojima ćemo neizmjenično predstavljati nove najdraže muzičare, albume i žanrove, kao i starije klasike koji su na nas ostavili naročit utisak. Sve to, dok pokušavamo preći preko razlika u našim ukusima kako bi se našli na nekoj muzičkoj sredini.

Podcast je djelomično inspirisan emisijom Culture Shock koja je već nekoliko mjeseci redovno u progamu radija Active (četvrtkom od 18:30) na engleskom jeziku i bavi se raznim temama kulture i tradicije kao i kulturnim fenomenima o kojima se rijetko priča. Emisija također ima i izražen historijski karakter za ljubitelje neobičnih historijskih činjenica ili zanimljivosti uopće.

Što se tičle podcasta, dobro ste pročitali, na engleskom je jeziku jer volimo razmišljati globalno, pogotovo kada je upitanju tako univerzalna tema poput muzike, a engleski jezik je daleko najrasprostranjeniji. Iako je podcast na engleskom jeziku, muzika o kojoj se diskutuje može biti na bilo kojem, a često se spominju i domaći bendovi, naročito oni uz koje smo svi odrasli.

Podcast snimamo svake dvije sedmice i traje oko sat vremena. Prva epizoda već je snimljena i u njoj smo raspravljali o muzici koja je stvorila naš ukus, spomenuti su između ostalog Janis Joplin, Zabranjeno Pušenje, Gorillaz, Motorhead i mnogi drugi bendovi koji su na ovaj ili onaj način utjecali na razvoj naših ukusa. Spomenuli smo mnoge žanrove i ono što ih nama čini zanimljivima, od hippie muzike do new primitivesa i mnoge druge.

Uskoro planiramo u emisiju dodati i segment pod nazivom “Your mom wouldn’t like this” u kojem ćemo sa gostima raspravljati o njihovim muzičim ukusima, te na humorističan način pričati o tome kako se njihovi roditelji osjećaju po pitanju njihovog muzičkog ukusa. U drugoj epizodi ćemo pričati o nama najdražim ženskim vokalima, kako u popularnoj muzici i rock muzici tako i u ekstremnoj muzici. Također uskoro ćemo imati i nekoliko albuma o kojima ćemo razgovarati i kritikovati ili hvaliti ih, u zavisnosti od teme epizode.

Pozivamo vas sve da nas slušate (i gledate) i napominjemo kako ste dobrodošli da nam ostavite komentar, kritiku ili prijedlog. Sva izdanja podcast-a “Don’t listen to the radio” moći ćete naći na YouTube kanalu RadiYa Active.

Autor teksta: Kemal Alijagić


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist