Omladinski hor Zenica premijerno izveo mjuzikl „Duša Sarajeva“


U petak, 13. decembra , Omladinski hor iz Zenice je prvi put izveo novi mjuzikl „Duša Sarajeva“ u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici. Prepuna sala je imala priliku uživati u projektu koji je obradio ljubavnu priču Boška i Admire u ratnom dobu. Ovaj par je simbol mnogih mladih koji su bili zaljubljeni i koji su preminuli u ratu, kako kaže profesor Milenko Karović.  Predstava je prikazivala priču kroz poznate pjesme Bijelog dugmeta, Kemala Montena, Ambasadora, Crvene jabuke i mnogih drugih. Gledaoci su imali priliku prisjetiti se i starijih numera koje su izvodili solisti Merima Mustafić i Ajdin Huskić u pratnji hora. Za dramski dio bila je zadužena glumica Bosanskog narodnog pozorišta – Sabina Kulenović.

Razgovarali smo s Ajnom Šabić, koja vrijedno doprinosi Omladinskom horu, o njenoj ulozi u projektu i ideji za ovakvo nešto: „Moja uloga je bila adaptacija teksta za ovaj projekat. To smo radili po dokumentarnim filmovima koje smo prikupljali pomoću radio-televizijskih redakcija. Što se tiče same ideje, dobili smo je u zadnji čas jer smo planirali da radimo nešto sasvim drugo. U dogovoru s profesorom Milenkom i solistima, odlučili smo da radimo ovu ljubavnu dramu, ratnu priču koja se može povezati sa svakim ratom. Smatramo da je to jedna univerzalna priča i da se ne veže samo za rat u Bosni.“.

Uz sve to nije nedostajalo i plesa. Uz svaku pjesmu je skupina mladih srednjoškolaca, kroz ples, još više dočarala doba u kojem je mjuzikl smješten. Za koreografiju je bio zadužen Semir Šerić Šera, kao i za prethodni mjuzikl „Hanka“.

Pitali smo članicu plesne grupe kako je njoj bilo učestvovati u pripremi i realizaciji ovog novog spektakla. „Ovaj projekat je bio mnogo lijep za raditi. Probe jesu bile malo zahtjevnije i duže su trajale. Bilo je malo teško, ali obzirom da sam učestvovala i u prošlom mjuziklu „Hanka“ navikla sam na ovakav tip rada. Našu plesnu ekipu čine momci i cure iz srednje škole od prvog do četvrtog razreda. Neki od nas su imali prije dodira sa plesom , a nekima je ovo bio prvi susret.Mi plesači smo dali sve od sebe da to bude što bolje. Pjesme su divne i stvarno mi se sviđaju iako nisu iz mog doba, ali na ovaj način smo ih približili omadini i napravili neku sliku tadašnjeg načina života. Koreografije su jako dobre i meni se mnogo sviđaju, a mislim da se i publici sve u svemu dopalo.“, kazala je Amina Spahić, učenica trećeg razreda Prve gimnazije u Zenici.

Nađa Halilović je drugi razred i drugu godinu ide na hor. Kao i svi članovi hora, imala je zadatak da pjeva, ali je njena uloga zahtjevala i određene sporedne plesne pokrete: „Član sam ovogodišnjeg mjuzikla „Duša Sarajeva“ , pjevam u horu i čast mi je što sam dio ovoga. Smatram da je ova tema veoma bitna i da je veoma teško uskladiti našu misao sa događajima iz prošlosti, a istovremeno pjevati i plesati nije toliko jednostavno koliko se čini.“.

Ako ste propustili premijeru mjuzikla „Duša Sarajeva“, pratite dešavanja u Bosanskom narodnom pozorištu i osigurajte svoje ulaznice za sljedeću izvedbu.

 

Autor teksta: Jalal Romano


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist