Upoznajte fantastični duo Elliot!


U Mostaru se pojavilo nešto sasvim novo, neka nova energija i kvalitetna muzika, pojavio se duo Elliot. Duo su formirali Jasmina Šuta i Miran Kapor kada su stupili u kontakt početkom prošle godine, te su u oktobru objavili prvi singl pod nazivom “Plastelin”. Zatim poslije ove pjesme objavili su još dvije pjesme pod nazivom “Mrak” i “Vrijeme”, te pjesme možete pronaći na njihovom Youtube kanalu “elliot Official”. Na početku samog ragovora Jasmina Šuta nam je rekla nešto više o pjesmama i inspiraciji za iste:

“Pjesme pravimo na način da svaku od njih slušaoc može protumačiti na svoj način. Inspiracija za ‘’Plastelin’’ mi je bila nova ljubav, novi početak. Pjesmu ‘’Mrak’’ sam napisala još u srednjoj školi kada sam bila u pubertetu i kada sam bila u svađi sa sopstevnim ‘ja’, dok smo ‘’Vrijeme’’ Miran i ja skupa napisali. Ono što nas je inspirisalo da napišemo tu pjesmu je brzina svakodnevnog života gdje ljepota onih malih stvari prolazi bez da to primjećujemo.”

Prije formiranja Elliota, Miran je studirao Odsjek za produkciju i kompoziciju na Bennington koledžu. Učio je svirati gitaru, bass, klavir i turske perkusije. Jasmina je  bila frontmen benda Floridus, međutim oni više ne sviraju od novembra 2018. godine. Također nas je uvela u priču o nastanku samog dua i rekla nam nešto više o  ideji za formirnjem:

“Miran i ja se poznajemo još iz srednje škole. Bili smo na muzičkom kampu pod nazivom ‘’SummerRock School – Songs that matter’’ koji je organizirala Rock škola Mostar, te smo tu shvatili da imamo veoma slične ideje o kreiranju muzike, međutim, Miran je otišao da studira na Bennington koledž u Americi. Početkom ove godine smo stupili u kontakt te odlučili da pokušamo nešto napraviti. Imala sam napisanu jednu pjesmu, snimila sam vokal i poslala sam mu, na što je on napravio muziku i tako je nastala naša prva pjesma pod nazivom ‘’Plastelin’’ koju smo objavili početkom oktobra.”

Njihov žarn je uokviren modernom produkcijom, kroz njihovu muziku se provlače motivi spiritualnosti, ali možete čuti i elemente tradicionalne balkanske kulture. O samom žanru Jamina je dodala:

Iskreno, ne možemo da se opredijelimo da smo striktno neki žanr jer oboje volimo muziku generalno. Dobra pjesma je dobra pjesma i taj stav o muzici nas je najviše povezao.”

Svoju motivaciju za daljim radom i snimanjem pronalaze svuda oko sebe, u muzici su od malih nogu i vole proces stvaranja muzike i ideju kreativnosti. Svakom prilikom pokušavaju napraviti nešto novo, pošto je to ono što ih ispunjava i “hrani”. Elliot je opisala sa tri jednostavne riječi,a to su inovacija, emocija I spiritualnost. Svojim redom žele napraviti nešto novo što će biti na svjetskom nivou, bez namjere da promjene bilo šta na današnjoj sceni,te smatraju da će promjena doći sama od sebe.

Kroz razgovor se dotakla i ciljeva Elliota u budućem radu:

“Trenutno radimo na našem performansu kako bi već u maju mogli krenuti s nastupima na festivalima. Cilj nam je prijaviti se na što više festival u našem regionu kako bi nas što više ljudi čulo.”

Za kraj je poručila slušateljima Radiya Active da pružaju prilike novim mladim bendovima i njihovoj muzici, kako bi naša scena bila kvalitelnija i svježija.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist