Javni gradski prijevoz još uvijek aktuelna tema u Zenici


U proteklom mjesecu, svi korisnici Javnog gradskog u prevoza u Zenici susreli su se sa neugodnostima kojima su uzrok razni faktori. Počevši od obustave javnog prevoza, blokiranja autobuske stanice u Zenici pa do promjene prevoznika i reda vožnje. Ova tema je u proteklom periodu bila jako aktuelna, te su se mogla čuti različita mišljenja građana Zenice.

 

Iako su svi korisnici JGP-a (studenti, penzioneri, učenici i drugi) ostali bez ikakvog gradskog prevoza u početnih 10 dana mjeseca januara, obavijest o novoj uspostavi prevoza bila je i više nego dobra. Pojedini građani, kako penzioneri, tako i studenti, imali su već plaćene mjesečne karte za mjesec januar, koje su kupili u direkciji Zenicatransa, te su obaviješteni da će iste važiti kod novih prevoznika. Naravno svaku informaciju je trebalo provjeriti, pa tako i ovo obavještenje, kako se ne bi susreli sa novim neugodnostima. Pitavši odgovorne u direkciji sadašnjih prevoznika o ovoj obavijesti, oni su odgovorili afirmativno, što je naravno dodatno pohvalno. Dakle, kupljene karte su se mogle koristiti bez obzira na ove promjene.

Međutim problem nastaje kada se građani suočavaju sa vozačima autobusa, koji pak tvrde da karte ne važe, osim ukoliko niste zaposleni u određenim firmama ili ste penzioner. Kako su dani prolazili, tako je svaki pokušaj objašnjavanja vozačima autobusa da je mjesečna karta validna (uz priložen račun)  bio beznačajan. Na kraju se pomirite sa tim da nemate pravo na mjesečnu kartu, da ste platili istu bez svrhe, a nemate se kome žaliti za povrat novca. Bez obzira na sve građani su se mogli vratiti ”pozitivnim” mislima da bar imaju ikakav gradski prevoz, iako kartu možda moraju kupiti ponovo.

Nakon već navedenih izmjena i komplikacija, novi mjesec donosi nove poteškoće. Naime, cijene mjesečnih karata za studente i učenike kod trenutnog prevoznika su povišene , u zavisnosti od relacije,  za razliku od Zenicatransa.

Ono što sljedeće očekujemo jeste poskupljenje i redovnih autobuskih karata, ali kome se obratiti? Da li će građani Zenice podnositi do iznemoglosti novčani teror od strane privatnih prevoznika, ili će ipak poduzeti nešto konkretno i zaustaviti ovu liberalizaciju?

S druge strane mišljenja građana su podijeljenja, dok su jedni zadovoljni sadašnjim prevoznicima, drugi iskazuju nezadovoljstvo.

”Sat vremena stojim na stanici. Gradski saobraćaj možda nekako djeluje, ali za prigradska naselja ništa.”, izjavio se građanin (identitet poznat redakciji)  Zenice za Radio Active.

”Nisam zadovoljna, kako ću bit zadovoljna kad nema prevoza? Čekamo dugo vremena za prevoz i nema ga.”, kaže Zeničanka (identitet poznat redakciji).

”Ja sam zadovoljna, iako slabo hodam, zadovoljna sam.”, za radio Active građanka Zenice (identitet poznat redakciji).

Da bismo imali potpuni uvid u trenutnu situaciju kontaktirali smo i direkcije trenutnih prevoznika. Iz direkcije ”Prevoz putnika d.o.o. Zavidovići” javio nam se direktor Eldin Čivić:

”Mjesečne karte važe svakim danom, osim nedjelje, i mogu se koristiti više puta na dan odnosno tako će ostati do daljnjeg, sve dok se ta privilegija ne počne zloupotrebljavati.”

Iz direkcije Biss Toursa nismo dobili nikakav odgovor. Nakon što smo kontaktirali direkciju rečeno nam je da ćemo dobiti poziv i adekvatan odgovor, međutim niko se nije oglasio.

 

Izvor fotografije: zenicablog.com


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist