Mediji i ljudska prava – ljudska prava i mediji


Panel diskusija s novinarima na temu “Ljudska prava i mediji – mediji i ljudska prava” održana je jučer u Sarajevu. Cilj diskusije je da se kroz razgovor dođe do mogućih rješenja za slobodan, siguran i odgovoran rad medijskih djelatnika, u interesu informisanja javnosti.

 

Panel diskusija s novinarima na temu “Ljudska prava i mediji – mediji i ljudska prava” održana je jučer u Info centru EU, u Sarajevu. Cilj diskusije je da se kroz razgovor sa sudionicima i razmjenu iskustva, dođe do mogućih rješenja za slobodan, siguran i odgovoran rad medijskih djelatnika, u interesu informisanja javnosti.

Zamjenik šefa Izaslanstva EU u BiH Khaldoun Sinno je u izjavi novinarima rekao da bez slobode medija, bez osnovnih, temeljnih ljudskih prava naša zemlja ne može postati članica Europske unije.

“Veliko mi je zadovoljstvo da sam na ovom događaju. Kao što vidite i sami naslov aktivnosti je ‘Europska unija za tvoja prava’, što će i biti naša tema razgovora s predstavnicima medija. Pričaćemo o medijskim slobodama i temeljnim ljudskim pravima, koji su ključni elementi u procesu pristupanja europskoj uniji”, rekao je na samom početku Khaldoun Sinno.

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba

Gospodin Sinno kaže da BiH mora garantovati za slobodu medija i osnovna ljudska prava, kroz svoje zakone koje će izvršavati. Dodaje da su ovakvi događaji izuzetno bitni za EU, te naglašava da je ovaj događaj prvi u nizu. Planiraju još dva događaja istog formata u Banja Luci i Mostaru. Smatra da je ovo ogromna prilika da razgovara sa širom javnošću zajedno sa predstavnicima medija na ovu temu.

“Ovo je ogromna prilika da se razgovara o ovoj temi, pogotovo u svjetlu naših budućih planiranih aktivnosti, koje uključuju i pokretanje internetske platforme koja će građanima BiH pružiti priliku da ostave komentar, mišljenje, sugerišu i slično.”

Jedna od panelista je bila i Borka Rudić, generalna tajnica udruženja BH novinari, koja je rekla da je ova tema zanimljiva iz dva razloga. Prvi je da govorimo o ljudskim pravima u medijima, što znači poštivanje ljudskih prava novinara, urednika i svih drugih zaposlenika u medijima, s ciljem da se oni osnaže, educiraju i budu sigurni i slobodni da obavljaju svoj posao bez ikakvih pritisaka.

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba

“U takvoj situaciji novinari mogu izvještavati profesionalno i u skladu s etičkim kodeksom o ljudskim pravima ostalih kategorija stanovništva, ranjivih grupa i svih drugih. Međutim ako imate novinare koji su stalno pod političkim pritiskom, koji nemaju stalni ugovor o radu, koji su žrtve različitih oblika pritisaka i mobinga na radnom mjestu, onda teško možemo govoriti kako su naši mediji slobodni.”

Po njenim riječima ova radionica treba da pokaže koji su to putevi da se izvještava o ljudskim pravima, na način koji će biti u interesu i ranjivih grupa, građana, a i samih medija.

“Ako novinari, čija se prava krše istovremeno krše ljudska prava, onda imamo ozbiljan problem. Ne razumijemo se, ne poštujemo koncept ljudskih prava ili ne podržavamo kulturu ljudskih prava kroz medijske sadržaje i svi trebamo preuzeti svoj dio odgovornosti”, zaključuje gospođa Rudić.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist