Ko su i šta su zapravo eko-heroji?


Još od malih nogu smo maštali da budemo heroji. Herojima je svrha da čine svijet podalje od zla i zlih ljudi, tačnije od tih nekih zlikovaca, zar ne? Kada smo bili mali nismo bili svjesni da možemo da postanemo heroji. Ne baš sa pravim moćima, ali sa moćima da širimo dobrotu, pozitivu i ljubav.

Tete u vrtićima su nam često govorile, objašnjavale i trudile se da nam pojasne da je ekologija vrlo važna, mi smo tada bili mali, ali one su se trudile. Kada smo prešli u školu roditelji su nas učili kako da se ponašamo, kako u školi tako i izvan nje, spominjali su i bacanje smeća, je li tako? Učiteljice su se trudile da poštujemo riječ ekologija i da smo upoznati s njom. Nas to nije nešto pretjerano zanimalo, kao i većinu do dan danas. Stalno smo prolazili kroz razne teme u vezi ekologije, učili teoriju, ali i dalje nam nije bilo jasno. Nismo svjesni da to jako utiče na okolinu i na planetu Zemlju.

Pravi eko-heroj se trudi da ostali poštuju mjere nezagađivanja i da su svjesni da je zagađenje opasna stvar. Današnjih eko-heroja je malo, a zlikovaca je sve više. Pitate se ko su zlikovci? Zlikovci su ljudi koji se trude da betoniraju livade, da naprave što više kako elektrana tako i hidroelektrana, da unište što više šuma samo zbog ljudskih potreba, ali i nažalost sve više djece koja bacaju smeće. Sada je uredu da se smeće baca na sve strane.

Eko-heroji su upravo nastavnici koji se bore da svijest o zagadjenju opstane, ali ne samo nastavnici, već i svi roditelji na svijetu, sve tete u vrtićima i sve učiteljice u školama.

Moj eko-heroj je upravo svaki nastavnik, svaki roditelj i svaka teta u vrtiću koja se trudi da svijest opstane. Nisu samo oni heroji. Heroji su i djeca koja su idalje svjesna zagadjenja, djeca koja se sa svojim nastavnicima bore protiv zagađenja i koja su sretna kada posade drvo, voćku ili makar mali cvjetić, a ta sreća je neprocjenjiva jer sam je i ja osjetila, a i svaki pojedinac je može osjetiti. Svi oni – to su pravi heroji, heroji bolji od svakih navedenih iz crtića, filmova ili stripova. Sigurna sam da će se svi oni boriti do kraja i da neće stati nikad. Ne postoji skoro ni jedan crtić koji govori o biti ekologije i zaštiti prirode. Ne postoji heroj iz crtića koji se bori za pravdu čistoće grada, ali zato postoje pravi heroji koje sam navela.

Autorica: Hana Hidić, OŠ “Mak Dizdar”, 9. razred
Izvor fotografije: istockphoto.com


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist