Moj eko-heroj Bakir


Ne tako davno u moju školu je išao dječak koji se zvao Bakir. Bakir je bio pravi ekološki heroj. Svaki dan bi dolazio u školu sa svojim recikliranim ruksakom i ponosno nosio majicu sa sloganom “Čuvajmo našu okolinu“. Bakir je bio kreativan i uvijek je pronalazio nove načine kako da pomogne okolišu.

Jednog dana došao je na ideju da organizira eko sajam u školi. Zajedno sa pedagogom je pozvao razne organizacije i udruženja koja su se bavila zaštitom prirode da dođu i podjele svoje znanje. Na eko sajmu Bakir je postavio razne štandove sa informacijama o recikliranju, energetskoj učinkovitosti i očuvanju divljih životinja. Također je organizirao radionice na kojima su učenici mogli naučiti kako napraviti vlastiti kompost ili kako uzgajati biljke kod kuće.

Svi su bili oduševljeni Bakirovom inicijativom i željom da educira druge o važnosti brige za okoliš. Njegov eko sajam postao je pravi hit u školi i privukao je mnogo posjetitelja. Zahvaljujući Bakiru učenici su postali svjesni koliko je važno čuvati našu planetu. Počeli su reciklirati, smanjivati potrošnju plastike i brinuti o prirodi oko sebe.

Kao znak podrške Bakiru i njegovim drugarima jedan roditelje je donirao i eko-bocu koja krasi školsko dvorište. Postali su prva škola koja ima eko-bocu za prikupljanje plastičnih boca. Bakir je dokazao da svako može biti eko heroj. Njegova strast i predanost su inspirisali druge da se pridruže u brizi za našu planetu.

Autor: Bakir Šehić, OŠ „Edhem Mulabdić“
Izvor fotografije: istockphoto.com


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist