Moja eko-bajka


Priroda, naša draga majka, darovala nam je najljepšu bajku na našoj planeti. Bistri izvori, rijeke ljepotice, cvjetne livade, bogate šume, plavetna mora i cvrkut ptica samo su neki od njenih najvrijednijih poklona.
Zašto smo onda tako sebični i pažnju ne znamo uzvratiti?

Ljudi svojim nemarom i neznanjem narušavaju prirodni sklad i uništavaju bajku zvanu planeta Zemlja. Rijeke pune otpada, livade zatrpane smećem posjećene šume zovu nas upomoć. Uzeli smo dom pčelama i sklonište pticama. Uništavamo ribe, nejake insekte i bespomoćne životinje. Majka priroda nas teba! Pomoći joj možemo svi – i ja , i vi i svi mi.

Ne lomimo grane drveća. Ono će nas sakriti u okrilje svoga hlada. Pomoći će nam da dišemo. To je dom mnogih živih bića. Ne uništavajmo travu i cvijeće jer uzimamo nekome hranu. Očistimo naše parkove i livade, pokupimo smeće. Znajte da čineći male stvari možemo dobiti velike darove. Pokažimo koliko smo odgovorni jer priroda smo svi mi.

Zato dođimo u šumu i slušajmo pijev ptica, žubor potoka i uživajmo u bojama drveća. Uživajmo u njenoj raskoši. Nadam se da će ova bajka prirode još dugo da traje jer bajke uvijek imaju sretan kraj. A ova to itekako zaslužuje. U svojoj misiji postanimo mali eko – heroji koji čine dobro sebi, drugima i cijeloj prirodi.

Autor: Ahmed Družić, OŠ “Musa Ćazim Ćatić”, 5. razred
Izvor fotografije: istockphoto.com


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist