Zenički horizonti: Ove nedjelje vas Vedro vodi na Zapad


Zenički horizonti već deset godina tradicionalno okupljaju ljubitelje prirode i planinarenja, a u organizaciji Udruženja planinara “VEDRO” Zenica. 

“Zenički horizonti su poklon Udruženja planinara “VEDRO” gradu i njegovim građanima i građankama. Uz to se i obilježavaju izmađu dva jako bitna datuma za grad Zenicu – Dana Zenice 20. marta i Dana oslobođenja Zenice 12. aprila. “ – izjavio je Haris Adilović član Upravnog odbora Udruženja planinara VEDRO. 

Zenički horizonti počinju 17. marta kada će se posjetiti Zapad, i to je prva nedjelja u nizu koja je rezervisana za ove ture. Zatim, svaku sljedeću nedjelju nas očekuju ture na Jug 24. marta, Istok 31. marta i Sjever 07. aprila. 

Ovo je projekat obilaska Zenice odnosno dolaska u Zenicu sa četiri strane svijeta. Zenički horizonti su odlična prilika za početnike da okušaju svoje prve korake, kao i da upoznaju svoju užu okolinu i da se posvete sebi i svome zdravlju. Planinarenje posebno utiče na psiho-fizičko stanje pojedinca. Ove godine se Udruženje VEDRO fokusira na najmlađe sugrađane i porodicu, jer vjeruju da je važno da društvo zajedno podstakne najmlađe da se priključe istraživanju čarolija prirode.

“Vedro koloni se mogu priključiti svi građani/ke grada Zenice, i oni koji žele da postanu planinari. Našoj koloni se mogu priključiti svi uzrasti. Sve su ture lagane i pogodne za početnike, kao i za porodice s djecom.” – dodao je Haris Adilović.

Cilj projekta, osim njegovanja ljubavi prema prirodi i podizanja svijesti o važnosti čuvanja svoga zdravlja, je i podizadnje ekološke svijesti i upoznavanje sa geografskim, geološkim, kulturnim i tradicionalnim aspektima, kao i turističkim potencijalima ovog područja. 

“Ove godine su se Zenički horizonsti poklopili sa mjesecom Ramazanom, pa smo se potrudili da napravimo kraće ture i time se prilagodimo učesnicima koji poste.” – dodala je Merima Purić, također ispred Udruženja VEDRO. 

Sve informacije i detalje o Zeničkim horizontima možete pronaći na društvenim mrežama Facebook i Instagram Udruženja VEDRO. Za one koji žele i veće avanture od Zeničkih horizonata, bliže se i planinarske ture na kojima se možete priključiti vedroj koloni: uspon na Velež, uspon na Orjen i Morska avantura u Dalmaciji.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist