U četvrtak festivalska premijera predstave „Kiselina“

Written by on 22/05/2024

Povodom premijerne izvedbe predstave „Kiselina“ prema tekstu Asje Krsmanović, u režiji Nermina Hamzagića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. & Scene MESS Sarajevo u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je danas održana konferencija za medije.

Premijerna izvedba predstave „Kiselina“ otvara Takmičarski program XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. u četvrtak, 23. maja u 20 sati.

Tim povodom na konferenciji za medije su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, ispred produkcijskog tima Scene MESS, Sarajevo Hana Bajrović-Čardaković, autorica i dramaturginja Asja Krsmanović, reditelj Nermin Hamzagić, glumice i glumci iz ansambla predstave: Gordana Boban, Mirvad Kurić, Selma Mehanović i Benjamin Bajramović i autor muzike Enes Zlatar.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović je istakao da je pred nama XXIII festival bosanskohercegovačke drame i da gotovo uvijek je u okviru Festivala producirana predstava nastala prema dramskom tekstu bosanskohercegovačkih dramskih pisaca. Mijatović je naglasio da je „Kiselina“ jedan od dramskih tekstova koji je na prošlogodišnjem Konkursu za najbolji dramski tekst bio predložen od strane Žirija za postavljanje na scenu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Posebna je čast što je ovoga puta to koprodukcijski projekat i što se pored afirmiranja bosanskohercegovačkog dramskog pisma, nastavlja i dobra saradnja sa MESS-om.

Hana Bajrović-Čardaković, ispred produkcijskog tima Scene MESS Sarajevo se zahvalila na ostvarenoj koprodukcijskoj predstavi sa Zeničkim pozorištem, s obzirom na činjenicu da MESS dugi niz godina dobro sarađuje sa ovim Pozorištem. Bajrović-Čardaković je istakla i zadovoljstvo što prvi put Scena MESS koprodukcijski učestvuje u festivalskoj premijeri i time promoviše bosanskohercegovačko dramsko pismo.

Autorica i dramaturginja Asja Krsmanović je kazala da je posebna radost da je prva bosanskohercegovačka premijera njenog dramskog teksta upravo u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, jer je u ovom Pozorištu pravila prve profesionalne korake. Krsmanović je izjavila da je ovaj tekst nastajao tokom pandemije, u sklopu radionica Goethe-Instituta New Stages Southeast Europe. Ovaj projekat je okupio Goethe-Institute iz regiona kako bi ujedinio dramske autorice i autore na radionicama koje su se održavale tokom dvije godine. Na koncu je taj projekat rezultiurao Konkursom na koji je pristiglo oko četrdeset dramskih tekstova na kojem je Stručni žiri iz Njemačke odabrao pet tekstova koji bi trebali doživjeti svoju inscenaciju u njemačkim pozorištima, a među tim tekstovima je i „Kiselina“. Ovaj tekst je prije mjesec dana imao svoju njemačku premijeru u Teatru Oberhausen, te je Krsmanović kazala da je posebna čast i privilegija dramskog autora/ice kada se dogodi da doživi dvije inscenacije svog dramskog teksta u mjesec dana. Kako je istakla, ovaj tekst je posvećen njenoj porodici i radost je da se radi baš u ovom prostoru i sa ovim saradnicima koje doživljava svojom teatarskom porodicom.

Reditelj Nermin Hamzagić je izjavio da se nada da Bosansko narodno pozorište Zenica u budućnosti neće ostati usamljeno u promovisanju bosanskohercegovačkog dramskog pisma, jer je iskustvo pokazalo da se inscenacije savremenih bh. dramskih tekstova dugo izvode na našim scenama što potvrđuje potrebu i interesovanje publike za ovakvim predstavama. Tekst „Kiselina“ je prema riječima reditelja porodična drama, u kojoj se tematizira naše pitanje odnosa prema smrti, koje je univerzalna tema koja prevazilazi kulturološke ili geografske odrednice i svakoj individui traži vlastiti odgovor.

Glumice i glumci iz ansambla predstave: Gordana Boban, Mirvad Kurić, Selma Mehanović i Benjamin Bajramović su istakli radost zbog lijepe saradnje sa pozorišnom Kućom, rediteljem i autorskom ekipom predstave, te pozvali publiku na zajedničko putovanje i ispitivanje vlastitih odnosa prema porodici, prema životu i smrti…

Autor muzike Enes Zlatar je izjavio da je ovaj projekat posebno interesantan jer svu muziku u predstavi izvode sami glumci na sceni, što publici, ali i njemu samom donosi zanimljivo iskustvo.

U predstavi igraju: Gordana Boban, Mirvad Kurić, Selma Mehanović i Benjamin Bajramović. Dramaturginja predstave je Asja Krsmanović. Scenografija predstave je bila povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Irmi Saje, dok je za muziku bio zadužen Enes Zlatar.


RadiYo Active

Current track

Title

Artist