Emocionalna inteligencija kao važan koncept za Gen Z

Written by on 31/07/2024

Koncept emocionalne inteligencija je postao ključan u modernom društvu, posebno zbog sve većih zahtjeva i izazova s kojima se svi suočavamo na ličnom i profesionalnom planu. Posebno se pojavljuje kao ključna vještina za generaciju Z, koja je se nalazi na raskrsnici digitalne povezanosti i izazova. Za ovu generaciju, razumijevanje i upravljanje emocijama nije samo pitanje ličnog mira, već i upravljanje složenim svijetom oko njih.

Rođeni u eri u kojoj dominira digitalna tehnologija, generacija Z doživljava internet i kao platformu za povezivanje i kao izvor anksioznosti. Pritisak da se održi savršeno prisustvo na mreži, zajedno sa realnošću cyber maltretiranja i dezinformacija, stvara jedinstven skup emocionalnih izazova za svakog pojedinca. Zbog brzih trendova i lake osude lako se uhvatiti u začarani krug poređenja i osjećati se neprihvaćenim. Razumijevanje emocija u ovom slučaju omogućava osobi da se povuče kada treba i fokusira na ono što je/ga čini ispunjenim i prihvaćenim.

S druge strane, online zajednice postale su sigurni prostori za razmjenu iskustava i pružanje podrške. Kampanje podizanja svijesti o mentalnom zdravlju, koje često predvode mladi influenseri, stekle su popularnost na platformama kao što su Instagram i TikTok. Ova kultura promjena ka otvorenosti i ranjivosti dokaz je da mlađe generacije stavljaju fokus na emocionalnu inteligenciju.

Uz akademske pritiske, ekonomsku neizvjesnost i globalne krize, stres je poznati pratilac generacije Z. Emocionalna inteligencija pruža alate za upravljanje ovim stresom, podstičući otpornost i prilagodljivost. Prakse poput svjesnosti i meditacije postaju sve popularnije među mladima kao načini da ostanu prizemljeni.

U Bosni i Herzegovini još uvijek nije slučaj da, prepoznajući važnost emocionalne inteligencije, obrazovne institucije uključuju istu u svoje nastavne planove i programe. Pozitivni primejri su nastavnici pojedinci koji koriste svoje časove da poduče učenike emocionalnoj inteligenciji, a upravo ove inicijative osposobljavaju mlade ljude sa osnovnim vještinama kako za lične tako i za profesionalne odnose.

Kako Gen Z ulazi u radnu snagu, oni se zalažu za okruženja u kojima je prioritet emocionalno blagostanje. Poslodavci reaguju, sa sve većim naglaskom na emocionalnoj inteligenciji u vođenju i timskoj dinamici.

Jedna od ključnih komponenti emocionalne inteligencije je empatija, odnosno sposobnost razumevanja i saosećanja s emocijama drugih bića. Osobe s visokom emocionalnom inteligencijom često imaju dublje razumevanje i saosećanje prema patnji drugih, uključujući i životinje. Ova empatija ih može podstaći da se zalažu za prava životinja i protiv okrutnosti prema njima.

Emocionalno inteligentne i zrele osobe često poseduju sledeće karakteristike: samopouzdanje, samokontrola, motivacija, empatija i vještine timskog rada i komunikacije. Razvijanje emocionalne inteligencije zahtjeva svjesnost, posvećenost i praksu, a neki načini za razvijanje emocionalne inteligencije su bilježenje i analiziranje svojih emocija u različitim situacijama, regulisanje emocija i smirivanje prije reagovanja, aktivno slušanje i komunikacija za sagovornikom, rad na jasnom i asertivnom izražavanju svojih misli i osećanja, kao i razgovor sa stručnjakom.

Emocionalna inteligencija nije statična osobina, već dinamički skup vještina koji se može razviti tokom vremena. To je suštinski alat za snalaženje u složenosti modernog života. Kako se ova generacija nastavlja suočavati s novim izazovima i mogućnostima, njihova posvećenost emocionalnoj inteligenciji će oblikovati njihovu budućnost i, potencijalno, širi kulturni krajolik.

Autori teksta su polaznici škole novinarstva Radija Active koja, uz podršku projekta Western Balkans Media for Change, radi na razvijanju vještina mladih novinara.

Izvor fotografije: kakosi.hr


RadiYo Active

Current track

Title

Artist